Фото: Cernauti.mae.ro

Ще одна держава приєдналася до гарантій безпеки для України

До Декларації "Великої сімки" щодо гарантій безпеки для України приєдналась Румунія. Вона була підписана у середині липня на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ Румунії. Варто відзначити, що про дане рішення Румунії стало відомо під час телефонної розмови міністра закордонних справ Луміниці Одобеску з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

"Голови румунської та американської дипломатії обговорили останні події на Чорному морі, у тому числі наслідки рішення Російської Федерації призупинити участь у Чорноморській ініціативі щодо експорту зерна", — йдеться у повідомленні.

Також Блінкен і Одобеску засудили нещодавні напади Російської Федерації на цивільне населення та річкову та морську інфраструктуру, а також "цинічне ставлення країни-агресора до глобальної продовольчої безпеки".

Нагадаємо, президент Румунії Клаус Йоганніс відреагував на нічний обстріл прикордонного міста Рені на Одещині, внаслідок якого руйнувань зазнав місцевий порт. Він засудив дії росіян та оцінив вплив обстрілів на безпеку у Чорному морі.

Зазначимо, що на саміті НАТО Україна отримала потужні оборонні домовленості та погоджену країнами "Великої сімки" Спільну декларацію підтримки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.07.2023 18:18