Фото: МВС

Що чекає на чоловіків, які втекли за кордон під час війни: роз'яснення МВС

Влада України готує проект закону щодо покарання чоловіків, які незаконно виїхали з України під час війни. Це буде спільна ініціатива Кабінету міністрів і депутатів Верховної ради.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передає "РБК-Україна".

Міністр зауважив, що на сьогодні в Україні не передбачено жодних покарань для тих військовозобов'язаних, які незаконно перетнули кордон і потім повернулися в Україну.

"На сьогодні таких правил і обмежень не встановлено, але я думаю, що по закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перейшов кордон", — сказав він.

Клименко зауважив, що наразі законодавці детально вивчають міжнародний досвід, аби притягнути до відповідальності ухилянтів, які виїхали за кордон.

"Яким чином поводитись з нашими громадянами, які порушили закон вже один раз. Вони мають відповісти за порушення закону. Я думаю, кожен громадянин цього хоче і зрозуміє державу, якщо будуть якісь обмеження щодо подальшого пересування цих громадян як мінімум за кордон", — додав міністр.

Нагадаємо, раніше Кабінет схвалив постанову, яка забороняє на час війни виїзд чиновників за кордон без поважних причин. Тепер посадовці можуть перетинати державний кордон лише на підставі службового відрядження.

Крім того, українці, які бажають виїхати за кордон під час дії воєнного стану, мають надати низку довідок. Зокрема, чоловіки призовного віку, які мають інвалідність, повинні надати додаткове свідоцтво, що підтверджує відповідність особистих даних з діагнозом. Водночас довідку про інвалідність, видану виключно за висновком медико-соціальної експертизи, надавати не потрібно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.05.2023 11:38