Майк Джонсон. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Що змінило думку Джонсона про допомогу Україні: версія американських журналістів

Спікер палати представників Конгресу США Майк Джонсон упродовж тривалого часу відмовлявся від схвалення допомоги Україні без вирішення ситуації на південному кордоні країни. Однак він змінив свою думку після ознайомлення з розвідувальними даними та свідченнями про російські злочини.

Про це написало видання The New York Times. Декілька тижнів після того, як Сенат прийняв масштабний пакет допомоги для України, Ізраїлю та Тайваню, спікер Майк Джонсон турбувався про те, як провести проект через палату та не втратити при цьому посаду.

Він зустрічався з високопосадовцями національної безпеки, включно з Вільямом Бернсом, директором ЦРУ, щоб обговорити секретні дані розвідки, неодноразово проводив переговори з різними групами республіканців і розглядав ставлення їхніх виборців до фінансування України.

Коли його план співпраці з демократами, щоби розчистити шлях для допомоги Україні, наштовхнувся на різке протистояння з боку ультраконсерваторів, які вже погрожували скинути його, Джонсон, євангельський християнин, став навколішки та помолився про керівництво, пишуть американські журналісти.

"Я хочу бути на правильному боці історії", — пригадує слова спікера Майкл МакКол, голова комітету у закордонних справах.

Рішення Джонсона ризикнути постом спікера, щоби проштовхнути через Палату представників законопроект про допомогу іноземним державам у розмірі 95 мільярдів доларів, стало кульмінацією його надзвичайної особистої та політичної еволюції.

"Історія судить нас за те, що ми робимо. Зараз критичний час. Я міг прийняти егоїстичне рішення і зробити щось інше. Але я роблю тут те, що вважаю правильним. Я вважаю, що надання летальної допомоги Україні зараз є критично важливим", — сказав він журналістам у Капітолії минулого тижня.

Джонсон пояснив свою зміну частково брифінгами розвідки, які він отримав.

"Я справді вірю цій інформації. Я думаю, що Володимир Путін продовжував би маршувати Європою, якби йому дозволили. Думаю, наступним він може піти проти Балтії. Я думаю, що він може посваритися з Польщею чи одним із наших союзників по НАТО", — зазначив спікер.

Один із найвпливовіших брифінгів, за словами людей, знайомих з дискусіями, відбувся в лютому в Овальному кабінеті, коли лідери Конгресу зустрілися з Джо Байденом, щоб обговорити державне фінансування та допомогу Україні. Під час цієї зустрічі Бернс та інші високопосадовці національної безпеки намагалися переконати Джонсона в тому, наскільки швидко в Україні закінчуються боєприпаси та якими жахливими будуть наслідки, якщо українську протиповітряну оборону більше не посилить американська зброя.

Спікера також вразили історії, які він почув під час зустрічей із президентом України Володимиром Зеленським та іншими про масштаби страждань, які російські війська завдали Україні. Усе це вплинуло на почуття християнської віри Майка Джонсона.

"Під час невеликої зустрічі із законодавцями Джонсон досить чітко дав зрозуміти, що якщо ми не зробимо це у квітні, то для України може бути надто пізно", — сказав Дон Бекон, республіканець від Небраски.

Палата представників Конгресу США 20 квітня схвалила законопроект про допомогу Україні. Її розділили на чотири основні блоки загальною сумою у понад 60 мільярдів доларів. Таку інформацію надав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.04.2024 18:59