Джон Кірбі. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Байдена назвали кількість військових, яких КНДР перекинула в Росію: їх можуть відправити на війну

Сполучені Штати зафіксували присутність на території Російської Федерації щонайменше трьох тисяч солдатів з Північної Кореї. Їх можуть відправити на війну проти України.

Таку заяву під час брифінгу зробив координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. За його словами, американці тісно співпрацюють із союзниками та партнерами, щоб отримати повне розуміння ситуації навколо відправлення солдатів з КНДР до Росії.

"За нашими оцінками, у період з початку до середини жовтня Північна Корея перекинула у східні райони Росії не менше трьох тисяч солдатів", — йдеться у заяві Кірбі.

Він повідомив, що північнокорейських військових було перекинуто на кораблях до Владивостока з порту КНДР Вонсан. Згодом їх відправили на військові полігони РФ на Далекому Сході.

"Ми поки не знаємо, чи братимуть ці солдати участь у бойових діях разом з російськими військовими, але ймовірність цього, безумовно, дуже висока. Після завершення навчання ці солдати можуть вирушити в західну частину Росії, а потім вступити в бій проти українських військових", — сказав Джон Кірбі.

США, за словами Кірбі, вже проінформували українську владу про своє "розуміння цієї ситуації". Він переконаний, що вступ військ КНДР у війну проти України продемонструє відчай Кремля.

"Росія зазнає величезних втрат на полі бою щодня, але президент Путін, схоже, має намір продовжувати цю війну. Якщо Росія справді буде змушена звернутися до Північної Кореї за робочою силою, це буде ознакою слабкості, а не сили Кремля", — додав Джон Кірбі.

Представник Білого дому зауважив, що такий рівень прямого військового співробітництва між Росією та Північною Кореєю "матиме наслідки для безпеки як у Європі, так і в Індо-Тихоокеанському регіоні".

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський наголошував, що Україна володіє інформацією про підготовку двох підрозділів із військових із Північної Кореї. Вони можуть налічувати навіть дві бригади по шість тисяч людей.

Водночас Буданов зазначав, що перші північнокорейські війська прибудуть до російської Курської області вже 23 жовтня, аби допомогти захистити її від вторгнення України.

Як зазначало видання Reuters, посилаючись на дані розвідки Південної Кореї, КНДР відправила до Росії ще 1500 своїх солдатів. Відтак, наразі загальна чисельність Пхеньяна, які перебувають на території країни-агресорки, вже досягла трьох тисяч.

Своєю чергою проект "Хочу жити" звернувся до північнокорейських військових, які воюватимуть у складі російської армії, із закликом добровільно здаватися в полон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2024 23:53