Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

У Білорусі все ще залишаються "вагнерівці": британська розвідка пояснила, скільки їх там і чим вони займаються

У Білорусі зараз залишається менше тисячі бойовиків приватної військової компанії "Вагнера". Це грає на руку Кремлю та впливає на Україну.

Такий висновок зробило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

"Цілком імовірно, що в Білорусі залишилося менше тисячі російських найманців "Вагнера". Вони присутні в країні з червня 2023 року, тоді там перебувало вісім тисяч найманців", — йдеться у повідомленні.

Британські розвідники зазначили, що "вагнерівці" продовжують навчати білоруських військових. Навряд чи ватажок білоруського режиму Олександр Лукашенко використовуватиме найманців приватної військової компанії "Вагнера" за межами їх компетенції.

Найімовірніше, бойовики беруть участь у підготовці військ міністерства внутрішніх справ, але навряд чи причетні до внутрішньої або прикордонної безпеки в Білорусі.

"Тривала присутність найманців "Вагнера" в Білорусі майже напевно також приносить користь військовим зусиллям Росії, змушуючи Україну підтримувати оборонні позиції й особовий склад уздовж свого північного кордону з Білоруссю для захисту від потенційних майбутніх вторгнень", — наголосили в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Нагадаємо, на початку січня міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомляв, що російські загарбники формують нову приватну військову компанію за зразком "вагнерівців". Це відбувається на базі російського підрозділу "Еспаньйола", що діє на тимчасово окупованій території Запорізької області в Україні. До процесу залучена провладна партія "Єдина Росія".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.02.2024 12:35