А-50. Джерело: "Бєларускій Гаюн"

У британській розвідці розкрили плани Росії щодо літаків А-50

Російська Федерація може розконсервувати літаки далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Країна-агресор за останній місяць втратила два таких повітряних судна.

Такого висновку дійшло міністерство оборони Великої Британії, яке оприлюднило зведення у соцмережі X.

За даними розвідки, через тиждень після втрати другого А-50, росіяни, ймовірно, припинили їх використання в операціях проти України. Це, на думку британців, триватиме доти, доки Росія проводитиме внутрішні розслідування щодо нездатності захистити ці повітряні судна, а також щодо того, як зменшити загрозу, яка надходить від української протиповітряної оборони.

"Втрата цього засобу, що забезпечує щоденне командування та управління російськими повітряними операціями, дуже ймовірно, значно погіршить ситуаційну обізнаність екіпажів літаків. Це прогалина в можливостях, яку Росія не може собі дозволити над спірним повітряним простором східної та південної України", — йдеться у зведенні розвідки.

У міноборони Британії також припустили, що Росії доведеться шукати варіанти, аби подолати цю прогалину шляхом перепрофілювання літаків і прийняття більшого ризику заради забезпечення ефективної повітряної підтримки, яку потребують сухопутні війська країни-агресорки.

"Це довготривала проблема, яка майже напевно загострилась після виведення А-50, які підтримували операції", — пише розвідка.

Швидше за все, Росія спробує повернути до експлуатації раніше законсервовані А-50, щоб пом'якшити вищезгадану проблему.

Росіяни можуть розконсервувати літаки А-50

Скріншот: соцмережа X британської розвідки

Що відомо про збиття російського літака А-50

Українські військові 23 лютого знищили російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50У. Він почав втрачати висоту поблизу Єйська. Українські розвідники зазначили, що "цінний російський літак" збили у взаємодії з Повітряними силами Збройних сил України над Азовським морем. Вартість такого судна, яких у держави-агресора залишились одиниці, становить 350 мільйонів доларів.

ЗМІ з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомила, що російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 вдалося збити із зенітного ракетного комплексу дальнього радіуса дії С-200.

Нагадаємо, речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що збиття другого російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 — це знакова подія. Ще рік тому Повітряні сили Збройних сил України могли тільки мріяти про таке.

Водночас керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив, що наразі у країни-агресорки лишилося шість літаків А-50.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.03.2024 13:24