Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

У британській розвідці розповіли, як війна в Україні впливає на рівень злочинності у Росії

Деякі депутати Держдуми Росії висловили стурбованість щодо загрози порядку в країні, яку представляють ув'язнені, котрих Москва мобілізувала на війну з Україною. 

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки. 

Зазначається, що очільниця комітету парламенту із захисту сім'ї, питань батьківства, материнства та дитинства Ніна Останіна наголосила, що кількість кримінальних правопорушень зростатиме, адже колишні в'язні не пристосовані до життя у суспільстві. За її словами, такі люди повинні перебувати під постійним контролем правоохоронців, бо суспільство потрібно від них захищати. Останіна наполягає на тому, що наразі є гостра потреба ухвалення відповідного законодавства. Російський депутат Максим Іванов також висловив занепокоєння з приводу повернення військових з війни, адже це може сприяти зростанню злочинності. 

Британська розвідка

Інфографіка: британська розвідка

Відповідно до даних британської розвідки, Кремль вербує ув'язнених до лав окупаційної армії як мінімум із липня 2022 року. Ініціатором цієї практики став колишній очільник угруповання "Вагнер" Євген Пригожин. Вироки ув'язненим пом'якшують в обмін на участь у війні в Україні. Велика кількість колишніх ув'язнених загинула на передовій. Перший заступник голови комітету Держдуми з оборони Олексій Журавльов наголошував, що в'язням, яких Москва відправила воювати в Україну, не варто дозволяти повертатися до Росії поки Кремль не досягне перемоги. 

Також варто наголосити, що генеральна прокуратура країни-агресора з січня 2023 року не оприлюднює офіційну статистику злочинності. У британській розвідці вважають, що, ймовірно, це пов'язано зі збільшенням кількості насильницьких злочинів, котрі вчиняють колишні в'язні, які повернулися з війни. За даними незалежного російського видання "Верстка", у квітні 2024 року щонайменше 107 росіян було вбито та ще сотня отримали серйозні поранення від людей, які повернулися з війни.

Британська розвідка зазначає, що вербування в'язнів у російські збройні сили та наслідки цих дій — це практика та ризик, на який Кремль йде задля продовження війни проти України. 

Нагадаємо, раніше британська розвідка повідомляла, що останні удари українських сил по військових цілях у Криму, а також по аеродромах на території Російської Федерації знову виявилися успішними. Вони завдали збитків рашистам і суттєво сплутали їм карти. Серія скоординованих українських атак на цілі в Криму призвела до знищення критично важливих елементів російських зенітно-ракетних комплексів класу "земля-повітря" С-300 і С-400.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.06.2024 14:10