Фото: Pixabay

У Брюсселі сьогодні відбудеться саміт лідерів ЄС: на ньому вирішуватимуть питання 50 млрд євро для України

У четвер, 1 лютого, у Брюсселі відбудеться позачергове засідання Європейської ради. Його мета — розв'язати питання виділення Україні 50 млрд євро на період у чотири роки.

За інформацією Європейської ради, до лідерів по відеозв'язку звернеться президент України Володимир Зеленський. Початок засідання очікується о 10:00 (за Києвом — 11:00). 

Питання перегляду багаторічного бюджету ЄС стоїть першим на порядку денному. Програма допомоги Україні на 50 мільярдів євро Ukraine Facility має створити фундамент для швидкого відновлення та розвитку української економіки. Пакет має покрити потреби України на 2024−2027 роки.

Водночас європейські політики у коментарях ЗМІ наголошували, що поки не можна спрогнозувати, якою буде позиція прем’єр-міністра Віктора Орбана щодо виділення коштів для України. Як відомо, угорський прем’єр наполягає на щорічному перегляді цього питання з правом вето, що неприйнятно для решти 26 держав-членів. 

Зауважимо, за даними Reuters, лідери Європейського Союзу можуть запропонувати на саміті щорічно проводити дебати допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, аби подолати опір Угорщини.

"Європейська Рада щороку проводитиме дебати щодо реалізації механізму з метою надання вказівок щодо підходу ЄС до ситуації, що виникла внаслідок агресивної війни Росії проти України", — йдеться в проекті висновків саміту, який опинився у розпорядженні Reuters.

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 січня заявив, що усі 27 держав-членів Європейського Союзу погодилися підтримати чотирирічну програму для України на 50 мільярдів євро Ukraine Facility. Зокрема, Київ очікує, що у 2024 році ЄС зможе надати фінансову допомогу країні приблизно на рівні минулого року. 

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Європейський союз знайде рішення щодо надання Україні пакету фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро, навіть якщо Угорщина його не підтримає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 09:57