Яна Чернохова. Мережа X

У Чехії визначилися, чи відправляти своїх військових інструкторів в Україну

Цього року Чехія може підготувати до 4 000 українських солдатів. Однак Прага планує це робити винятково на власній території, не відправляючи інструкторів в Україну.

Про це повідомило видання Novinky з посиланням на заяву міністерки оборони Чехії Яни Чернохової. Вона зазначила, що 4 000 солдатів пройшли підготовку в Чехії минулого року, і на цей рік затверджено мандат на таку ж кількість.

"Як тільки ми отримуємо інформацію про те, що зміна заповнена, ми надаємо наші навчальні приміщення та інструкторів. Я думаю, що це того варте", — сказала вона.

Міністерка отримала дуже позитивні враження під час відвідування деяких змін, в яких одночасно можуть брати участь максимум 800 осіб.

"Ви бачите там чоловіків, жінок, людей різного віку та освіти, які дуже мотивовані захищати свою країну і хочуть навчитися за рекордно короткий час тому, що інші солдати вивчають важко на довготривалих курсах. Вони знають, що у них немає цього часу, і вони повинні опанувати деякими навичками практично за кілька годин", — додала вона.

Наприкінці травня французька газета Le Monde написала, що Макрон веде переговори з кількома європейськими державами про створення коаліції, яка б тренувала українських солдатів безпосередньо в Україні. Французький президент Еммануель Макрон у п’ятницю заявив, що принаймні ще кілька країн погоджуються з можливістю відправити інструкторів в Україну для навчання мобілізованих українських військовослужбовців.

За словами Чернохової, Франція та інші країни розглядають це питання через свою віддаленість від України, оскільки транспортування українських солдатів не мало б сенсу з логістичного погляду. Чехія, з іншого боку, не повинна цього робити з тієї ж причини.

"Від словацько-українського кордону до нашої Лібави кілька сотень кілометрів. Тому я можу сказати за Чеську Республіку, що ми не плануємо і не планували нічого подібного на цей час", — додала вона.

Однак вона визнала, що розуміє та не має жодних застережень щодо французької ініціативи.

Нагадаємо, Чернохова заявила також, що Чехія продовжує отримувати запити від країн, які хочуть узяти участь у чеській ініціативі щодо боєприпасів для України. До кінця року планується надати близько півмільйона боєприпасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2024 20:21