Фото: ілюстративне. Джерело:Міненерго

У Держатомрегулюванні пояснили, чому Південноукраїнська АЕС зменшила потужність

На Південноукраїнській атомній електростанції не було аварії або зброю у роботі. Водночас причиною зменшення потужності станції стала помпа, яка вийшла з ладу.

Про це під час брифінгу повідомив очільник Держатомрегулювання Олега Коріков.

"На Південноукраїнській АЕС відбулася експлуатаційна подія. Ідентифіковано підвищену вібрацію помпового агрегата, який забезпечує прокачування води через реактор", — зауважив він.

Зокрема, помпа, яка зламалася є одним із чотирьох таких пристроїв на АЕС. Наразі вона не працює. У зв'язку з цим потужність енергоблока Південноукраїнської АЕС знижено на третину. Так, "Енергоатом" запланував провести комплекс заходів із відновлення роботи цього агрегата. Після проведення ремонту енергоблок зможе вийти на свою повну потужність.

Водночас така експлуатаційна подія за міжнародною шкалою має нульовий рівень небезпеки.

Зауважимо, що інформацію щодо аварії на Південноукраїнській АЕС 4 вересня поширив на своїй Facebook-сторінці директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"З двох незалежних джерел: знов аварія на Південноукраїнський АЕС. Дві зайві черги відключень від Укренерго сьогодні, бо енергоблок на 600 МВт знизив видачу. Скоріш за все, наступного тижня піде в ремонт", — зазначав посадовець.

Своєю чергою у "Енергоатомі" повідомляли, що на Південноукраїнській атомній електростанції не було жодних аварій. Зокрема, у компанії зауважили, що ця подія не має жодного зв'язку із проведенням ремонтної кампанії на атомних станціях

"В роботі одного з енергоблоків станції виявлено зауваження, після чого він був розвантажений на 33% від номінальної потужності — відповідно до регламенту через наявність зауваження", — йшлося у повідомленні.

Нагадаємо, раніше постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні відправило офіційну ноту на адресу Міжнародного агентства з атомної енергії. У ній йшлося про те, що масована ракетна атака Росії 26 серпня була спрямована на порушення роботи атомних електростанцій України. Внаслідок обстрілу було відключено від мережі декілька блоків Рівненської АЕС та знижено потужність Південноукраїнської АЕС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.09.2024 16:34