Фото: International criminal court

У Держдумі РФ пропонують заборонити діяльність Міжнародного кримінального суду в Росії

Голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін закликав заборонити діяльність Міжнародного кримінального суду на території Росії.

Про це Володін написав у Telegram.    

"Необхідно розробити зміни до законодавства, які забороняють будь-яку діяльність МКС на території нашої країни, а також передбачити відповідальність за сприяння та підтримку МКС", — написав Володін. 

Він також закликав до укладання двосторонніх угод із так званими дружніми до РФ країнами, які передбачатимуть відмову від співпраці з МКС.   

"Важливо організувати роботу щодо укладання двосторонніх угод з дружніми країнами, які передбачають взаємну відмову від співпраці та сприяння МКС", — йдеться у повідомленні.

Володін нагадав, що ще 2002 року у США ухвалили спеціальний закон про захист військовослужбовців, згідно з яким жодного американського громадянина або союзника не може бути заарештовано або затримано за ордером Міжнародного кримінального суду.

"Ба більше, він дозволяє Вашингтону почати військову інтервенцію, якщо на лаві підсудних опиняться американські військові, чиновники і політики. Його неофіційно стали називати "законом про вторгнення в Гаагу... Що стосується нашої країни, у Конституції РФ закріплено пріоритет національного законодавства над міжнародним. На території Росії не виконуються рішення Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини та інших маріонеткових інститутів, які використовуються Вашингтоном для реалізації своїх інтересів. З огляду на міжнародний досвід, правильно продовжити цю роботу", — заявив Володін.

Що відомо про рішення суду в Гаазі

17 березня Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Раніше очільник Офісу генпрокурора України Андрій Костін заявив, що російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Тепер Путіна мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

Також повідомлялось, що можливість перебувати в інших країнах світу для російського диктатора Володимира Путіна стала проблемною.

У Міністерстві зовнішніх справ Росії відреагували на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна. Для країни-агресора такі документи не мають жодного значення.

Нагадаємо, Південно-Африканська Республіка може бути першою, хто заарештує Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, але шукає способи, щоб уникнути виконання ордеру на арешт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.03.2023 13:37