Саломе Зурабішвілі. Джерело: antikor

У Грузії процес імпічменту президента на фінішній прямій: Зурабішвілі звинувачують у порушенні конституції

Конституційний суд встановив порушення конституції президентом Грузії Саломе Зурабішвілі. Рішення у зв'язку з цим оголосили в залі засідань суду.

Про це повідомило видання "Грузія Online". За його інформацією, рішення підтримали шість із дев'яти членів пленуму. Крім того, до висновку додадуть особливу думку трьох інших його представників.

"Президент Грузії Саломе Зурабішвілі 31 серпня 2023 року під час робочих візитів за кордон 1 і 6 вересня здійснила свої представницькі повноваження у сфері зовнішніх відносин без згоди уряду Грузії, порушивши цим положення підпункту "а" 1-го пункту 52 статті Конституції. Грузії", — заявив голова Конституційного суду Мераб Турава.

Тож суд дійшов висновку, що це є порушенням конституції. Висновок стає чинним із моменту його опублікування на сайті Конституційного суду Грузії, є остаточним і не підлягає оскарженню чи перегляду.

Раніше, 12 вересня, 80 депутатів парламенту звернулися до Конституційного суду щодо імпічменту президента Грузії. Розгляд конституційних подань по суті розпочався 3 жовтня і завершився 5 жовтня. Після рішення Конституційного суду питання про імпічмент передадуть до парламенту, де для усунення президента з посади потрібні голоси 100 депутатів парламенту.

Як відомо, Саломе Зурабішвілі є активною прихильницею Україні, дотримується яскраво вираженого проєвропейського вектора розвитку Грузії та перебуває у конфронтації з нинішньою грузинською владою. Тож протистояння між різними її гілками триває вже впродовж певного періоду.

Нагадаємо, на початку жовтня Зурабішвілі заявила, що Росія нападе на Грузію або країни Балтії, якщо Україна не встоїть у війні з агресором. За її словами, зараз під загрозою перебуває уся Європа. Зурабішвілі переконана, що в Україні зараз ведеться найважливіша битва. Вона наголосила, якщо Росію не зупинити в Україні, то окупанти продовжать свою інтервенцію в інші держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.10.2023 16:59