Фото: dpsu.gov.ua

У Кабміні пояснили, що чекає на ухилянтів зі статусом "у розшуку", яких впіймають на кордоні

Працівники Державної прикордонної служби відправлятимуть ухилянтів зі статусом "у розшуку" одразу до територіальних центрів комплектування. Це стосується осіб, яких упіймають на кордоні.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів №560. Саме цією постановою затверджений Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період.

У документі зазначається, що керівники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів з отриманням розпорядження про проведення заходів мобілізації організовують проведення перевірок в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Також у роз'ясненні зазначається, що відмовляють у перетині державного кордону (на виїзд з України) на пунктах пропуску: 

  • у разі відсутності в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі);
  • якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів містяться відомості про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію.

В Порядку також прописано, що працівники ДПСУ "викликають поліціянта для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки у разі наявності в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію".

Відомо, що 9 травня президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження загальної мобілізації та воєнного стану в Україні на 90 днів. Відповідно обидва терміни продовжено з 14 травня 2024 року до 11 серпня 2024 року. Це вже в одинадцяте раз в Україні ухвалили рішення про продовження воєнного стану з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Нагадаємо, 18 травня в Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію. Документом, який Верховна Рада ухвалила 11 квітня, а президент Володимир Зеленський підписав 16 квітня, вносяться певні зміни в роботу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та військовий облік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 21.05.2024 16:02