Вероніки Глушко з батьками. Фото: Перше медичне об'єднання Львова

За її життя боролися понад місяць: у Львові п'ятирічна дівчинка ледь не померла через безсимптомний COVID-19

Львівські медики врятували п'ятирічну дівчинку, яка ледь не померла через ускладнення, викликані безсимптомним COVID-19. Дитина була підключена до апарату штучної вентиляції легень півтора тижня. Загалом медики боролися за її життя понад місяць.

Про це розповіли в Першому медичному об'єднанні Львова.

За словами лікарів, хвороба у маленької львівʼянки Вероніки Глушко протікала безсимптомно, аж поки не викликала ускладнення, що заледве не вбили дитину. На початку вересня у дівчинки раптово підвищилась температура. Наступного дня лихоманку вже не вдавалося "збити" жодними ліками. Коли у дитини з’явилися кашель і задишка, її оглянула сімейна лікарка та зробила тест на коронавірус — він виявився негативним. Тим часом стан дівчинки погіршувався. Вже наступного ранку нігтики Вероніки посиніли, задишка посилилась, а також почалась блювота. 

"За порятунком налякані батьки звернулись до приймального відділення Лікарні святого Миколая. Наші спеціалісти "послухали" легені Вероніки і негайно відправили дитину на рентген. Звідти маленьку пацієнтку одразу ж поклали в реанімацію. Легені були катастрофічно уражені. Дівчинка була у критичному стані. Після додаткових аналізів наші спеціалісти з’ясували, що дитина таки підхопила коронавірус і перехворіла безсимптомно — ще до того як проявились ускладнення", — розповіли медики.

У маленької львів'янки внаслідок безсимптомного коронавірусу виникло важке запалення легень. Інфекція настільки сильно вразила орган, що на ньому майже не залишилось здорових тканин. А альвеоли були такі набряклі, що просто не могли виконувати свою функцію.

"Діагноз дитини звучить непросто: постковідний мультисистемний запальний синдром, позашпитальна двобічна пневмонія. Після додаткових обстежень ми побачили, що у плевральній порожнині, в якій знаходиться орган, зʼявилася рідина. Це ще більше заважало легеням розправлятись та дихати"— розповів анестезіолог, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Лікарні святого Миколая. 

Тоді дитині зробили дренування: забрали рідину з легень через спеціальну трубку. Однак стан пацієнтки продовжував стрімко погіршуватись. Вона почала втрачати свідомість, адже мозок не отримував достатньо кисню.

Вероніки Глушко

Веронку перевели на апарат штучної вентиляції легень. Півтора тижня він допомагав дитині дихати і їй нарешті стало краще. Однак у неї розвинулась поліорганна недостатність. Тож після переведення дівчинки з інтенсивної терапії до Центру педіатрії лікарі взялися за відновлення роботи її печінки та нирок. Паралельно з маленькою пацієнткою також займалися фізичні та ерготерапевти. Адже після трьох тижнів у реанімації дитина зовсім не могла ходити. 

"Понад місяць наші спеціалісти боролися за життя Вероніки. І, коли вона нарешті одужала, то батьки від радості здійснили мрію донечки — дозволили їй завести котика", — додали медики.

Вероніки Глушко з батьками і медиками

Усі фото: Перше медичне об'єднання Львова

Нагадаємо, за даними МОЗ, в Україні пацієнти з симптомами COVID-19, грипу або гострих інфекційних захворювань на період дії воєнного стану мають право дистанційно оформити тимчасову непрацездатність терміном на п'ять календарних днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.10.2024 20:52