Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

У мережі повідомили про посилення правил виїзду чоловіків за кордон: спростування ДПСУ та Центру протидії дезінформації

У мережі масово з’являється інформація про те, що нібито чоловіків із третьою групою інвалідності та тих, хто їх супроводжує не випускають за кордон. Однак офіційні особи спростували такі фейки.

Ситуацію прокоментували речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко та Центр протидії дезінформації.

Зокрема, в мережі поширюють інформацію, що нібито прикордонники не випускають з України осіб з третьою групою інвалідності та тих, хто супроводжує їх, якщо в них немає військово-облікових документів. У соцмережах також пишуть про посилення контролю документів для тих, хто виїжджає за системою "Шлях".

Речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі "РБК-Україна" розповів, що пропуск осіб через кордон, як і раніше, здійснюється відповідно до чинного законодавства, зокрема, і правил перетину кордону для громадян України, що затверджені постановою уряду №57.

"Правила, в тому числі визначають умови перетину кордону на час дії воєнного стану, особливо це стосується чоловіків, громадян України, яким загалом обмежено залишати межі України. Правилами чітко визначені категорії й умови, за якими громадяни можуть перетинати кордон. Звісно, прикордонники ретельно вивчають документи, які би давали підстави для виїзду людини. Таку норму нам визначає законодавство", — сказав він.

Крім того, Демченко додав, що прикордонники часто фіксують, як люди намагаються спекулювати умовами перетину кордону, їдучи, до прикладу, з іншою метою або використовуючи підроблені чи фіктивні документи. Проте він наголосив, що змін у правилах перетину кордону немає.

"Змін у правилах перетину кордону немає, але з боку Державної прикордонної служби України завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства. Тільки з початку року на кордоні відмовлено у виїзді майже 50 тисячам громадянам України, які не підпадали під умови пропуску, а також викрито три тисячі підроблених документів", — додав речник.

Центр протидії дезінформації також спростував інформацію про нібито заборону виїзду за кордон особам з інвалідністю.

"Насправді поширювана інформація не відповідає дійсності. Правила перетину кордонів для людей з інвалідністю третьої групи не змінювалися, про що повідомили у ДПСУ", — йдеться у повідомленні.

Інфографіка: Центр протидії дезінформації

Інфографіка: Центр протидії дезінформації

Як відомо, виїзд військовозобов'язаних чоловіків з України під час воєнного стану заборонено. Але є низка винятків. За інформацією Держприкордонслужби, щодня з України виїжджає близько шести тисяч військовозобов'язаних чоловіків.

Нагадаємо, що 2023 року через спробу незаконно перетнути кордон поза пунктами пропуску затримали близько восьми тисяч чоловіків. Ще три тисячі осіб призовного віку надали підроблені документи у пунктах пропуску.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.12.2023 13:59