Рубен Брекельманс. Джерело: Facebook

У міноборони Нідерландів розповіли, коли F-16 прибудуть в Україну

Нідерланди та Київ не розкривають терміни прибуття винищувачів F-16 до України. Це пов'язано з тим, що Російська Федерація ретельно полює на українську зброю.

Таку заяву зробив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, пише Nos.

Як зазначає джерело, можна зауважити, що російські авіаудари продовжуються з колишньою силою, а протиповітряна оборона України, як і раніше, слабка. Також за останні тижні збільшилася кількість атак на українські аеродроми, можливо, через прибуття F-16. За даними Росії, знищено кілька українських винищувачів, хоч Україна це заперечує. Імовірно, це були фальшиві літаки, які були розміщені як маневр, що відволікає. Тому F-16 не можуть прибути до України ні дня раніше. 

"Ми також обговорили всі технічні умови, необхідні для того, щоб ці F-16 могли літати тут, і щодо цього робляться важливі кроки", — каже міністр Брекельманс. 

Однак він не назвав точну дату постачання винищувачів. 

"Україна теж цього не хоче. Ми не хочемо робити Путіна мудрішим, ніж він уже є", — сказав Брекельманс, наголосивши, що вони будуть доставлені в короткостроковій перспективі.

Варто зазначити, що у своєму листі міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила Палату представників, що вже найближчим часом до України доставлять 24 нідерландських винищувачі F-16. У країні видали відповідний дозвіл на експорт літаків.

Раніше радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявляв, що американські винищувачі F-16, які Вашингтон передасть Києву, будуть базуватись на українській території. Водночас Україна може збивати російські літаки американською зброєю над територією Росії.

За даними The Times, Сполучені Штати Америки "навмисно затягують" навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Через це до кінця цього року не вдасться підготувати достатню кількість військових.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив після зустрічі з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен на полях Глобального саміту миру у Швейцарії, що винищувачі F-16 від Данії надійдуть в Україну вже найближчим часом. На той час відбувалася фінальна стадія підготовки до передачі данських літаків для потреб Збройних сил України.

Своєю чергою речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявляв, що процес підготовки українських пілотів F-16 містить в собі три етапи. Йдеться про наземну підготовку, навчання на легкомоторних літаках та тренування на винищувачах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.07.2024 20:40