Фото: Pixabay

У Міносвіти розповіли, на які спеціальності можна буде вступити на бюджет, а на які надаватимуть гранти

Починаючи з 2024 року частині вступників у вищі навчальні заклади будуть видані гранти. Сума залежатиме від обраної спеціальності та отриманого результату на національному мультипредметному тесті.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник міністра освіти та науки України Дмитро Завгородній. Він, зокрема, розповів деталі поданого у Раду законопроекту та уточнив, які спеціальності, відповідно до документа, залишать для держзамовлення.

Навчання за державні кошти

Завгородній наголосив, що держзамовлення залишать для тих спеціальностей, щодо яких зможуть прогнозувати попит на фахівців. Це в першу чергу стосується вчителів та лікарів, а також дуже важливих для нашої науки, як фізика, математика та хімія.

За його словами, для вступу на інші спеціальності діятиме система грантів. Сума коштів, яку отримає абітурієнт на навчання, залежатиме, зокрема, від його результатів ЗНО/НМТ.

"На педагогічний, медичний, фізичний, математичний та інші, де є попит держави, — вступаєте на бюджет і отримуєте суттєво більшу стипендію. Якщо ж ви плануєте іти на юридичний чи економічний, то для вступу на бюджет знадобиться отримати дуже високі результати ЗНО/НМТ, — сказав заступник очільника МОН.

Водночас Завгородній уточнив, що якщо ваші результати не найкращі, то залежно від балу, ви зможете отримати державний грант на навчання. Це може бути, наприклад, 40, 30, 15 тисяч гривень на рік.

Завгородній також зазначив, що вступна кампанія, як і зараз, відбуватиметься на конкурсній основі. Якщо ви знаєте, куди можете бути зараховані, вирішуєте як використати грант, додати власних коштів чи взяти пільговий кредит на освіту.

"Таким чином ми відходимо від практики "все або нічого" і переходимо до співфінансування", — підкреслив посадовець.

Завгородній переконаний, що таким чином привабливість необхідних державі спеціальностей зросте, а грошову допомогу отримають набагато більше вступників.

Нагадаємо, 8 листопада Верховна Рада прийняла в цілому відповідний закон №10092. Згідно з документом, наступного року конкурсний відбір для вступників здійснюватиметься за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року та/або вступних випробувань 2022-2024 років. Тестування в конкурсному відборі включатимуть українську мову, математику, історію України та предмет на вибір (фізика, хімія, біологія, іноземна мова, географія, українська література).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.01.2024 17:32