Майя Санду. Джерело: Офіс президента України

У Молдові підраховано 100% голосів на виборах президента: з якою перевагою лідирує Санду

За результатом обробки 100% протоколів на президентських виборах у Молдові більшість голосів набрала чинна президентка Майя Санду. Її основним опонентом став Олександр Стояногло.

Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії Молдови. Загалом обробили 2 219 протоколів, що складає стовідсоткову кількість.

Зокрема, чинну президентку Молдови Майю Санду, яка є очільницею держави з 2020 року, на виборах загалом підтримали 42,45% виборців.

Підтримуваний проросійською Партією соціалістів кандидат від ПСРМ Олександр Стояногло має 25,98%. Лідер "Нашої партії" Ренато Усатий отримав 13,79%.

Результати виборів у Молдові

Скріншот із повідомлення Центральної виборчої комісії Молдови

Варто зауважити, що у зв'язку з тим, що Санду не вдалося набрати 50% голосів, має відбутися другий тур президентських виборів, який планується на 3 листопада.

Як відомо, в Молдові також проводили референдум щодо євроінтеграції країни. Голоси за та проти розділилася майже порівну, відрив мінімальний. За офіційними даними, за вступ Молдови до Європейського Союзу проголосували 50,42% виборців. Водночас проти євроінтеграції країни виступили 49,58%. Різниця у голосах склала всього 12 501.

У Євросоюзі поки що офіційно не коментували результати референдуму та першого туру виборів у Молдові, однак нагадали про умови безпрецедентного втручання Росії, у яких пройшла виборча кампанія.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Андрій Сибіга привітав Молдову з тим, що країна проголосувала на референдумі за своє європейське майбутнє. Він заявив, що євроінтеграції України та Молдови альтернативи немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.10.2024 19:20