Андрій Сибіга. Джерело: Facebook

Сибіга зробив заяву за підсумками виборів і референдуму в Молдові: на чому акцентував міністр

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга привітав Молдову з тим, що країна проголосувала на референдумі за своє європейське майбутнє. Він заявив, що євроінтеграції України та Молдови альтернативи немає.

Про це Андрій Сибіга написав на своїй сторінці в соціальній мережі Х. Він, зокрема, привітав свого молдовського колегу Міхая Попшоя та "дружній молдовський народ" з тим, що вони проголосували, "аби Молдова залишилася на шляху до вступу в Європейський Союз".

"Європейське майбутнє України та Молдови не має альтернативи. Членство в Євросоюзі забезпечить мир, безпеку, процвітання та верховенство права для обидвох наших країн", — наголосив міністр закордонних справ України.

Як відомо, в Молдові Центральна виборча комісія підрахувала 99,50% голосів громадян на референдумі щодо євроінтеграції країни. Голоси за та проти розділилася майже порівну, відрив мінімальний. За офіційними даними, за вступ Молдови до Європейського Союзу проголосували 50,42% виборців. Водночас проти євроінтеграції країни виступили 49,58%. Різниця у голосах склала всього 12 501.

У Євросоюзі поки що офіційно не коментували результати референдуму та першого туру виборів у Молдові, однак нагадали про умови безпрецедентного втручання Росії, у яких пройшла виборча кампанія.

Нагадаємо, що вперше в Молдові бюлетені для голосування будуть не лише румунською та російською, а ще й чотирма іншими мовами, серед яких українська. На відміну від попередніх виборів, з'явилися бюлетені чотирма мовами національних меншин: українською, гагаузькою, болгарською та ромською. Надрукували в цілому 2,1 мільйона бюлетенів румунською, понад 600 тисяч російською та 115 тисяч українською.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.10.2024 16:59