Президентка Молдови Майя Санду. Джерело: Президентура Республіки Молдова

Для виборів у Молдові вперше надрукують бюлетені українською мовою

Уперше в Молдові бюлетені для голосування будуть не лише румунською та російською, а ще й чотирма іншими мовами, серед яких українська. Цього тижня розпочався їх друк для дільниць на вибори президента та референдум щодо вступу до Європейського Союзу.

Про це повідомив телемовник TV8. Журналісти зазначили, що загалом для референдуму та президентських виборів у Молдові надрукують 5,6 мільйона бюлетенів.

На відміну від попередніх виборів, з'являться бюлетені чотирма мовами національних меншин: українською, гагаузькою, болгарською та ромською. Заплановано надрукувати в цілому 2,1 мільйона бюлетенів румунською, понад 600 тисяч російською та 115 тисяч українською.

"На минулих виборах ми отримували запити тільки російською мовою, і ми друкували бюлетені румунською та російською. Тепер надійшли запити іншими мовами етнічних меншин. Після друку бюлетені розподілять через окружні виборчі ради у виборчі бюро", — пояснила голова Центральної виборчої комісії Молдови Анжеліка Караман.

Наразі вже надруковано бюлетені для тих, хто голосуватиме поштою, а також для виборчих дільниць за кордоном.

Як відомо, 20 жовтня в Молдові відбудеться референдум про вступ до Європейського Союзу. Він пройде разом із виборами президента, на яких президентка Мая Санду прагне переобратися на другий термін.

Нагадаємо, ще на початку серпня стало відомо, що олігарх-утікач Ілан Шор і його проросійський блок "Перемога" не зможуть узяти участь у президентських виборах і референдумі в Молдові. Їм офіційно відмовили в реєстрації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.10.2024 13:55