Ілан Шор. Джерело: newsmaker.md

Проросійському політичному блоку відмовили в реєстрації на виборах у Молдові

Олігарх-утікач Ілан Шор і його проросійський блок "Перемога" не зможуть узяти участь у президентських виборах і референдумі в Молдові. Їм офіційно відмовили в реєстрації.

Про це повідомив Newsmaker із посиланням на рішення, яке ухвалила Центральна виборча комісія Молдови на засіданні в середу, 7 серпня.

Згідно з постановою комісії, реєстрація блоку з назвою, схожою з назвою іншої партії, неможлива. У цьому випадку назва блоку "Перемога — Victorie" схожа з назвою партії, що входить до цього блоку — Victorie.

Один із членів Центральної виборчої комісії Молдови Вадим Філіппов зазначив, що партія Victorie входить до блоку та відповідно не є електоральним конкурентом блоку. Заступник голови комісії Павел Постіке пояснив, що партія може вийти з блоку надалі та відповідно таким електоральним конкурентом може стати.

Також у постанові звернули увагу на те, що до блоку увійшла вже неконституційна партія "Шор", а лідера партії Ілана Шора засуджено в Молдові на 15 років.

Блок "Перемога" створили у квітні 2024 року в Москві. До нього увійшли п'ять партій, підконтрольних політику-втікачу Ілану Шору: неконституційна партія "Шор", "Шанс", "Відродження", "Альтернативна сила порятунку Молдови" (FASM) і Victorie. Перший з'їзд блоку відбувся в Москві.

Раніше розгляд реєстрації блоку переносили через виявлені технічні помилки в документах.

Нагадаємо, наприкінці липня стало відомо, що ще дев’ять європейських країн приєдналися до рішення Ради Європейського Союзу від 15 липня. Серед них — Україна та Молдова. Йдеться про продовження на рік санкцій проти Ірану у зв’язку з підтримкою Росії й угруповань на Близькому Сході.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.08.2024 15:45