Скріншот із відео. Джерело: newsmaker.md

Персона нон-грата: Молдова висилає працівника посольства Росії

У четвер, 1 серпня, міністерство закордонних справ Молдови викликало посла Росії Олега Васнєцова. Йому заявили, що одного з працівників російського посольства оголошено персоною нон-грата.

Про це йдеться у спеціальній заяві міністерства закордонних справ Молдови.

У відомстві пояснили, що рішення про висилання дипломата ухвалили в результаті проведених заходів, які дали змогу зібрати інформацію та докази того, що росіянин здійснював на території Молдови діяльність, несумісну з дипломатичним статусом. Це сталося після затримання двох людей у справі про державну зраду після обшуків у парламенті.

Місцеві журналісти зазначили, що один із затриманих — керівник юридичного департаменту парламенту Іон Крянге. Його нібито спіймали на гарячому під час передачі інформації співробітникам посольства Росії в Кишиневі.

"Ми сприймаємо всі ці дії як дуже недружні", — заявив російський посол у спілкуванні з журналістами після виклику в МЗС.

На запитання від Newsmaker, чи відомо йому, що співробітник посольства отримав інформацію від офіційних осіб Молдови, Васнєцов відповів:

"У нас у посольстві залишилася невелика кількість дипломатів, розслідування ще триває, як ви знаєте… Дуже дивно, що оголошення персоною нон-грата відбувається в той час, коли докази ще не зібрані".

На запитання, чи відреагує Росія на рішення Кишинева, він відповів:

"Ви знаєте, що Російська Федерація завжди знаходить відповіді. Обов'язково буде відповідь".

Нагадаємо, на початку липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Київ готовий ділитися з Молдовою інформацією щодо гібридної загрози від Російської Федерації. Кремль намагатиметься вплинути на президентські вибори, а також на референдум про вступ країни до Євросоюзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.08.2024 12:35