Георгій Тихий. Джерело: Міністерство закордонних справ України

У МЗС розповіли, чи зацікавлена Україна забрати територію Курської області

Україна не зацікавлена забирати територію Курської області Росії. Йдеться про захист життів українських громадян, яких росіяни обстрілюють із цього регіону. Операція Сил оборони відбувається без порушень міжнародного гуманітарного права, однак є побоювання, що такі інциденти Росія може сфабрикувати.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий. Його цитує "Суспільне".

"Україна не зацікавлена в тому, щоби забрати територію Курської області, але ми хочемо захистити життя своїх людей. Я просто нагадаю, що, зокрема, з районів Курської області тільки від початку цього літа та тільки по районах нашої Сумської області України відбулося понад дві тисячі ударів. Це реактивні системи залпового вогню, це ствольна артилерія, міномети, дрони, 255 керованих авіабомб, понад сотня ракет", — перерахував він.

Тихий пояснив: аби захиститися від російського терору Україна не має змоги завдавати далекобійних ударів, тому є потреба за допомогою Збройних сил проводити звільнення цих прикордонних районів від російських військових контингентів, які задають ударів по Україні.

Також, за його словами, операція в Курській області допомагає фронту: не дозволяє Росії перекидати додаткові підрозділи на Донеччину й ускладнює її військову логістику.

Речник МЗС уточнив, що Україна досягає відповідних цілей у Курській області та продовжуватиме це робити. Він додав, що вже є дані про те, що в Москві дуже занепокоєні тим, що операція Сил оборони відбувається без якихось порушень міжнародного гуманітарного права, які вони би дуже хотіли бачити та використовувати у своїй пропаганді. Тому є обґрунтовані підозри та побоювання, що такі інциденти Росія може сфабрикувати.

"Сфабрикувати, створити такі підроблені інциденти, в тому числі з можливими переодяганнями в уніформу українських військових. І ми застерігаємо наших партнерів бути готовими до такого розвитку подій", — наголосив Тихий.

Він додав, що Збройні сили України — це цивілізована європейська військова сила, яка повністю дотримується законів і звичаїв міжнародного гуманітарного права.

"Метою Сил оборони України є лише військові сили та військові контингенти. Це дуже важливо. І мета цієї операції — збереження життів наших дітей, захист території України від російських ударів", — іще раз акцентував речник МЗС.

За його словами, Росія принесла війну на територію України, тож цілком справедливо, що тепер ця війна повертається на територію Росії. Що швидше Росія погодиться на відновлення справедливого миру, зокрема, на основі "Формули миру", яка до цього веде, то швидше припиняться рейди на територію Росії.

"А поки Путін цю війну продовжує, він отримуватиме від України такі відповіді. Це абсолютно легітимні дії України, зокрема, в межах реалізації права на самозахист", — підсумував Георгій Тихий.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, українські війська й надалі активно просуваються територією Курської області. Це відбувається, попри заяви російських військових блогерів про стабілізацію лінії фронту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.08.2024 15:15