Фото: "Економічна правда"

У Нацбанку пояснили, чи можливо фінансово обмежити ухилянтів

У межах чинного законодавства України застосування будь-яких фінансових обмежень на чоловіків, які ухиляються від мобілізації, неможливі.

Про це перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова розповіла 7 січня в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"У рамках того законодавчого поля, яке існує на сьогодні, я, відверто кажучи, такої можливості не бачу. На сьогоднішній день будь-яка інформація, яка є в банках і стосується кожної конкретної особи, може розкриватися лише в окремих випадках. І в більшості випадків за рішенням суду. Тобто окремі правоохоронні органи мають більше можливостей, але все ж таки вони не безмежні", пояснила заступниця голови НБУ.

Вона нагадала, що Україна позиціює себе як прогресивну, цифрову країну, тому їй не варто вдаватися до жорстких фінансових репресій. На її думку, мають бути задіяні інші механізми. 

"Я не військовий, але я думаю, що ті бази даних, які мають наші військкоми, ті плани мобілізації всього цього можна в цивілізований спосіб досягти", додала представниця НБУ.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань викрили схему ухилення від мобілізації, яку організував очільник одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) у Запоріжжі. За оперативними даними, за період 2022 — 2023 років скористатися "послугою" встигли понад 300 чоловіків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.01.2024 12:45