Фото: НБУ

У Нацбанку пояснили, чи планують вводити банкноту номіналом п'ять тисяч гривень

Національний банк України не має планів щодо введення в обіг банкноти номіналом п'ять тисяч гривень. Наразі найвищий номінал — одна тисяча гривень.

Про це в інтерв'ю LIGA.net повідомив очільник НБУ Андрій Пишний.

На питання щодо створення банкноти номіналом п'ять тисяч гривень, яка була б умовним еквівалентом 100 доларів, посадовець зауважив, що таких планів у Нацбанку немає. 

"Наразі ми не плануємо цього. Вважаємо, що на сьогодні наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації", — наголосив він.

Зокрема, Пишний додав, що також немає жодних планів стосовно відмови від дрібної розмінної монети.

"Щодо деномінації — це окреме питання, яке ми постійно аналізуємо, беручи до уваги обіг монет, наразі такого рішення немає", — зауважив очільник НБУ.

Раніше, а саме 3 вересня, Пишний повідомляв, що на розроблення ескізів та карбування нових монет "шаг", які змінять "копійку", не планується жодних додаткових витрат з державного бюджету.

"Бачу активне обговорення нашої ініціативи змінити назву розмінної монети з "копійка" на "шаг". Тішуся, що ми не залишили байдужими українців, а дискусія, яку кілька місяців ми вели переважно в середовищі науковому, вийшла в середовище громадськості, за двері наукових установ та музеїв", — написав він у Telegram.

Пишний пояснив, що дерусифікація у сфері грошового обігу є частиною великих змін, які проходить країна, позбуваючись впливу Росії, і вона потребує уваги українців. Очільник Нацбанку зазначив, що нові монети перебуватимуть в обігу паралельно з копійками. Це також "дасть можливість уникнути додаткових витрат на утилізацію копійок і виготовлення "шагів" на їх заміну".

Нагадаємо, наприкінці серпня стало відомо, що Національний банк України вводить тимчасові обмеження карткових переказів та запроваджує граничні ліміти переказу грошей з карти на карту між фізичними особами. Зміни наберуть чинності з 1 жовтня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.09.2024 10:30