Фото: Мілітарний

У НАТО визнали помилку щодо сприйняття війни в Україні у 2023 році

На думку очільника Військового комітету НАТО адмірала Роба Бауера, країни Заходу були не готовими до розвитку подій в російсько-українській війні у 2023 році.

Слова посадовця НАТО наводить Financial Times.

Він наголосив, що на Заході були переконані, що якщо надати українцям необхідні боєприпаси та підготовку, то вони переможуть росіян. Нині, наголосив Бауер, "ми повинні бути обережними, щоб не бути надмірно песимістичними у 2024 році".

"Сам факт, що Україна все ще є суверенною державою, і що українці повернули собі 50% того, що росіяни забрали у 2022 році, є чудовим", — резюмував Бауер.

Ситуація на фронті

В зоні відповідальності ОСУВ "Північ" на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Куп’янському напрямку ворог два рази намагався атакувати позиції наших військ в районі Табаївки Харківської області.

На Лиманському напрямку наші воїни відбили 10 атак противника поблизу Білогорівки Луганської області, Тернів та південно-східніше Виїмки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито вісім атак окупантів неподалік Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському напрямку наші воїни відбили п'ять атак ворога біля Новобахмутівки, Ласточкиного та Первомайського  Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 18 разів намагалися прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку наступальних (штурмових) дій противника не відмічено.

На Запорізькому напрямку ворог 10 разів марно намагався атакувати позиції наших військ в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Попри значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 16 даремних штурмів.

Нагадаємо, за даними Інституту вивчення війни, українські сили, ймовірно, зможуть створити нові оборонні лінії неподалік від Авдіївки, що ймовірно стане кульмінацією російського наступу в цьому районі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2024 12:19