Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У підлітка після купання в річці відмовили нирки та печінка: у чому причина

Підліток з Вінниччини ледве не загинув через відмову нирок та печінки, які почалися після інфікування лептоспірозом. Після купання в річці у хлопця раптово піднялась температура і не збивалася всю ніч.

Про це повідомляє прес-служба Дитячої Лікарні Святого Миколая міста Львів.

Зазначається, що 16-річний підліток навчається у коледжі на механіка. Під час літніх канікул він весь вільний час проводив з друзями. Так, одного літнього дня підлітки пішли поплавати в річці Південний Буг - це звичне місце відпочинку для місцевих.

"Ввечері після купання у Данила раптово піднялась температура і не збивалася всю ніч. Ба більше — на ранок хлопець почав ще й блювати", — йдеться у повідомленні.

Місцеві медики з районної лікарні спершу подумали, що у хлопця тепловий удар, адже тоді на вулиці була неймовірна спека. Проте за два дні лікування від перегріву стан підлітка лише погіршився, тож його скерували до обласного центру. Вже вінницькі лікарі з’ясували, що Данило підхопив смертельно небезпечну інфекцію — лептоспіроз. У хлопця стрімко почали відмовляти внутрішні органи. Хвороба уразила нирки, які згодом зовсім перестали функціонувати, а також — печінку.

"Підліток буквально пожовтів. Наступними могли стати органи серцево-судинної системи й тоді юнак би загинув. У такому вже загрозливому для життя стані Данила негайно переправили з Вінниці до Львова — у Дитячу Лікарню Святого Миколая", — зазначають медики.

Керівниця нефро-діалізного блоку Лікарні Святого Миколая Лілія Грицків зазначає, що, оскільки в пацієнта була гостра ниркова недостатність, тобто сильне ураження нирок, лікуючи лептоспіроз, медики паралельно лікували й нирки підлітка.

"Нам довелося під’єднати його до апарату для проведення гострого діалізу — "штучної нирки". Данило дві доби безперервно перебував під апаратом — така сильна була інтоксикація, а вже потім ми виконували діаліз три рази на тиждень по чотири години. Щодо печінки, то її нам вдалося стабілізували медикаментозно", — зазначила лікарка.

Зазначається, що медики боролися за життя хлопця майже місяць. Наразі нирки та печінка Данила працюють як належить і він майже повністю відновився після страшної недуги. Хлопець вже повернувся додому у Вінницю, де і пройде завершальні етапи лікування.

Чим небезпечний лептоспіроз і які його симптоми

Лептоспіроз — це небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок і печінки, менінгіту (запалення мембрани навколо головного і спинного мозку) чи навіть смерті.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів. Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах або за умови контакту з інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі, чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні й влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань: наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени й взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно. Лептоспіроз лікують антибіотиками.

У Центрі громадського здоров'я наголошують: якщо у вас є симптоми захворювання і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою, зверніться до лікаря. За підозри на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо людина уникає перебування у потенційно зараженій воді й контактів з інфікованими тваринами. 

Нагадаємо, раніше видання "Суспільне" повідомляло, що на Хмельниччині у липні від лептоспірозу померло двоє людей молодого віку. Водночас кількість хворих в області на цю недугу зростає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 20.08.2024 14:02