Фото: УП

У підручнику з української мови виявили карту України без Криму: автори пояснили, чому так сталося

У шкільних підручниках з української мови для сьомого класу авторства Анастасії Онатій та Тараса Ткачука виявили карту України без тимчасово окупованого Криму. Зокрема, таку невідповідність помітили й в електронній версії видання.

Як повідомила на своїй Facebook-сторінці авторка книги Анастасія Онатій, піктограма у формі України без Криму потрапила в книгу через прикру неуважність.

"Виявляється, що на стоках тепер викладають "зручні" карти України з двома "шарами" зображень — з Кримом і без. Ми на 100% визнаємо цю помилку і пропонуємо виправити її разом з учнями та ученицями", — зауважила Онатій. 

Так, авторка книги закликала вчителів запустити флешмоб "Домалюй Крим". За її словами, на це потрібно виділити 10-15 хвилин уроку, щоб обговорити цю помилку з дітьми й домалювати піктограму на третій сторінці підручника.

Карта України без Криму у підручнику

Карта України без Криму у підручнику

Фото: Facebook-сторінка Анастасії Онатій

"Підтримайте нас — буде гарний привід поговорити про Крим, його українськість", — додала вона.

Також до пояснень долучились і фахівці, які займалися розробкою дизайну цього шкільного підручника. Вони зауважили, що карта на зображенні складається з двох контурів. Схема Криму при копіюванні змістилася та була перенесена на шар нижче до білого кола, а інший контур був розташований на рівні вище білого кола.

Карта України без Криму у підручнику

Фото: Facebook-сторінка Анастасії Онатій

Так, під час створення графіки, дизайнер зосередив свою увагу на контурах, щоб не було зайвих. Саме через це він не помітив, що обʼєкта немає на верхньому шарі зображення.

Нагадаємо, у червні прес-служба Міністерства закордонних справ повідомляла, що під час проведення засідання робочої групи Дунайської комісії українська делегація виявила некоректне зображення території України на карті, а саме — без Криму та частини Одеської області. Зокрема, некоректну мапу України знайшли в документах Асоціації правоохоронних органів держав-членів Євросоюзу, пов’язаних із морським і внутрішнім судноплавством.

Зі свого боку в Асоціації запевнили, що вживатимуть всіх заходів для інтеграції коректної мапи України в усі свої робочі документи, а також недопущення подібних порушень у майбутньому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.09.2024 13:31