Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У Польщі відкриють американську базу ППО, яка може збивати російські ракети

Американська база з протиракетної оборони на території Польщі матиме здатність збивати російські ракети, які летітимуть у цю країну. Її планують відкрити найближчим часом у польському Редзіково.

Про це повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в ефірі Radio Rebeliant.

"Найближчими тижнями ми відкриємо базу протиракетної оборони в Редзіково поблизу Пуцька. Це та база, про яку ми домовилися зі США", — зазначив він.

За його словами, у США обговорював питання, "аби ракети могли збивати й російські ракети, які летять на Польщу, а не тільки іранські, які летять на США".

"Наші опоненти звинуватили нас у знищенні проекту бази, а вона вже є і незабаром буде офіційно відкрита", — сказав очільник польського МЗС.

Пуцьк розташований на півночі Польщі за понад 900 кілометрів від українського кордону. Проте місто входить у Поморське воєводство, яке межує з Калінінградською областю Росії.

За підсумками липневого саміту НАТО у Вашингтоні оголосили про оперативну готовність протиракетної бази в Редзіково. База є елементом Європейського поетапного адаптивного підходу, який є внеском США в інтегровану систему протиповітряної та протиракетної оборони НАТО. Її ввели в експлуатацію у липні 2024 року. Вона є частиною великого протиракетного щита НАТО та призначена для виявлення, відстеження та перехоплення балістичних ракет. Вона має винятково оборонний характер, там приблизно 200 військових.

Нагадаємо, наприкінці вересня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський висловив переконання, що Росія не змогла би вести війну проти України без підтримки Китаю. Саме тому Пекін повинен докласти максимум зусиль, щоби зупинити агресію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.10.2024 08:18