Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

У МЗС Польщі назвали країну, яка може зупинити російську агресію в Україні

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський переконаний, що Російська Федерація не змогла б вести війну проти України без підтримки Китаю. Саме тому Пекін повинен докласти максимум зусиль, щоб зупинити агресію. 

Про це дипломат повідомив у розмові з представницею The Washington Post. Сікорський нагадав, що Польща була російською колонією в 19 столітті й не хоче повертатися назад. 

"Це моє послання в Організації Об'єднаних Націй, тому що більшість світу мали досвід європейського колоніалізму. Росія намагається повернути свою українську колонію. Я думаю, що Польща перебуває в унікальному становищі, щоб сказати нашим друзям в Африці, Азії та Латинській Америці, що ми також були жертвами колоніалізму. І колишні країни, які постраждали від європейського колоніалізму, мають поспівчувати сучасній жертві, якою є Україна", — сказав очільник польського МЗС.

Сікорський також повідомив, що 30 вересня проведе зустріч з міністром закордонних справ Китаю. 

"Вони стали жертвами нерівноправних договорів, у тому числі й Росії. Адже вони нічого не зробили (щоб допомогти Україні), чи не так? Ми вважаємо, що вони повинні. Путін не зможе вести цю війну без компонентів та матеріалів із Китаю. Тому Китай може зупинити цю війну. І він повинен", — додав Радослав Сікорський.

Представник НАТО в коментарі The Times зазначив, що нова інформація про участь Пекіна у військовій підтримці РФ "викликає глибоке занепокоєння", а члени Альянсу "проводять консультації з цього питання".

Раніше повідомлялось, що китайські та російські компанії спільно розробляють ударний безпілотник. За основу вони взяли іранський дрон-камікадзе Shahed, який активно використовується у війні проти України.

Нагадаємо, що в березні американська розвідка заявила в щорічній оцінці загроз, що торгівля між Китаєм і Росією зростає від початку повномасштабної війни в Україні. Китайський експорт товарів із потенційним військовим призначенням збільшився більш ніж утричі з 2022 року.

За даними The Times, країни Заходу отримали докази таємного постачання зброї до Російської Федерації з Китаю. Це спричинить суттєву ескалацію у відношенні Пекіна до війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.09.2024 22:55