Фото: rmf24.pl

У Польщі засвистали російську делегацію, яка покладала квіти біля знесеного пам'ятника радянському генералу

У неділю, 18 лютого, українці влаштували акцію протесту російській делегації, яка покладала квіти біля пам'ятника радянському генералу Івану Черняховському. 

Про це повідомляє видання RFM24.

Зазначається, що російський посол в Польщі Сергій Андрєєв відвідав місто Пенєнжно, що в Браневському повіті Вармінсько-Мазурського воєводства, щоб покласти вінок на місце знесеного пам’ятника радянському генералу Івану Черняховському. 

"Пам’ятник знесли (...), але ми приходимо сюди щороку на день пам’яті Черняховського", сказав Андрєєв у супроводі групи поляків із близько 20 осіб. 

Натомість представники української меншини та поляки з району Пенєнжно, які зібралися на площі, кричали Андрєєву: "кілер", "омий руки від крові", "ми не хочемо Путіна", "не вбивайте українців", "ганьба". На адресу поляків, які супроводжували Андрєєва, кричали "зрадники", "рублі вивалюються з кишень", "агенти". Також мітингувальники на знак протесту співали гімн України, народні пісні, а з гучномовців грали сучасні антиросійські пісні.

 у польщі українці засвистали російського посла

Фото: rmf24.pl

На запитання журналістів польського медіа, чи не вважає Андрєєв свою поведінку провокаційною, посол відповів: "ні, тому що він вшановує пам'ять героя".

"До речі, теж герой України. Бо він українець за походженням і в Україні є військовий університет імені Черняховського (був до 2023 року, а потім його перейменували в Національний університет оборони України, ред.)",  зауважив Андрєєв.

Відповідаючи на запитання, чи йому не шкода чути на свою адресу образи, Андрєєв сказав, що "прикро, що у нас такі стосунки, але ми впевнені у своїй правді й своїй перемозі". 

Нагадаємо, співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі затримали у місті Вроцлав громадянина України, який шпигував для російських спецслужб. Зловмисник стежив за об’єктами стратегічного значення Польщі та планував їх підпалити.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.02.2024 13:27