Ситуація на польсько-українському кордоні. Джерело: rmf24.pl

Українські водії вийшли на власний протест після блокади поляками фур з гуманітаркою на кордоні (відео)

Українські водії, яким заблокували рух на кордоні з боку Польщі в пункті "Медика – Шегині", почали власну акцію протесту. Вони унеможливили проїзд дорогою, перекривши пішохідні переходи у бік України.

Відповідне відео оприлюднили українські водії у соцмережах.

На кадрах видно, що ситуація на українсько-польському кордоні загострюється. Причина протесту полягає в тому, що поляки перестали пропускати фури через кордон, зокрема машини з гуманітарною допомогою та продуктами, які швидко псуються. Своєю чергою поліція відправляє українських перевізників домовлятися із польськими фермерами.

На відео помітно, як українські водії ходять пішохідними переходами, щоб повністю заблокувати автомобільний рух на польській трасі та домогтися поступок від мітингарів.

"У поляків свій протест, ми зробили свій протест задля привернення уваги та швидшого вирішення конфлікту. Перекрили дорогу на переході, українські водії ходять по "зебрі". Таким чином рух зупинено", — каже автор відео.

Нагадаємо, на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

За даними Центру протидії дезінформації (ЦПД), акцію із висипанням на дорогу українського зерна організував Рафал Маклер — один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії "Конфедерація". Ця політсила, за висновком ЦПД, виступає за вихід Польщі з Європейського Союзу, критикує розміщення військ НАТО в країні та агітує за покращення стосунків з Російською Федерацією.

Вже 15 лютого глава українського уряду Денис Шмигаль провів розмову з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Ключова тема — ситуація на кордоні та ризики, пов'язані з цим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.02.2024 19:32