Українці в Німеччині. Фото ілюстративне зі соцмереж

У пошуках "фальшивих біженців": у Німеччині стартували масштабні перевірки українців і не тільки

Федеральне відомство у справах міграції та біженців (BAMF) розглядає декілька тисяч випадків, коли люди з українським паспортом могли неправомірно отримати соціальні виплати в Німеччині. Підґрунтям процесу є звіти імміграційних органів.

Про це повідомило німецьке видання Welt. Зокрема, розглядається понад 5 600 таких випадків.

Журналісти зазначили, що йдеться про людей із нещодавно виданими українськими паспортами, але вони розмовляли лише угорською мовою та могли мати подвійне громадянство. Тому й виникли сумніви щодо їх справжньої країни походження та легальності набуття статусу біженця.

"Як громадяни Євросоюзу, угорці не мають права на соціальні виплати, такі як соціальна допомога в Німеччині. Українці ж отримують тимчасовий захист і пільги через загарбницьку війну Росії", — зазначило німецьке видання.

Восени минулого року Федеральне міністерство внутрішніх справ попросило федеральні землі повідомляти BAMF про сумнівні випадки. За даними німецьких медійників, наразі туди надійшли дані про понад 5 600 таких випадків, більшість з них — із федеральної землі Баварія (2 846), за нею йдуть Баден-Вюртемберг (1 980), Тюрингія (697) і Нижня Саксонія (81). Тепер державні органи мають вирішити, як бути з цими справами.

Влада землі Баден-Вюртемберг виявила, що багато людей, про яких ідеться, отримали паспорти в українському Береговому, яке розташоване в Україні всього за декілька кілометрів від кордону з Угорщиною.

Раніше в інформаційному просторі з’являлися повідомлення про румунів, які видавали себе за українців, аби отримувати соціальні виплати в Німеччині.

Нагадаємо, що наприкінці січня влада 14 із 16 федеральних земель Німеччини домовилася про створення єдиної платіжної картки для біженців. Ще дві землі — Баварія та Мекленбург-Передня Померанія — запровадять власну аналогічну систему.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.02.2024 15:17