Фото: Повітряне командування "Захід" Повітряних Сил ЗС України

Працюють 24/7: військові розповіли, як мобільні вогневі групи збивають "шахеди"

Для мобільних вогневих груп Збройних сил України не важко збивати "Шахеди", але набагато складніше збити крилаті ракети. 

Про це повідомляє прес-служба Повітряного командування "Захід" Повітряних сил ЗСУ.

За словами командира мобільної вогневої групи окремого полку зв’зку та радіотехнічного забезпечення повітряного командування "Захід" старшого сержанта Василя Жиравецького, окупанти запускають свої дрони, як правило, вночі — у хмарність, під час туману або дощу. Коли видимість вкрай обмежена.

"Наше озброєння — спарена зенітна установка ЗУ-23-2 на шасі автомобіля ЗіЛ-130. Також ми маємо тепловізори, багато іншого обладнання, аби виявляти дрони й збивати їх. Збивати нескладно тільки якщо багато тренуватися, багато стріляти по мішенях за різних погодних умов та у різний час доби, постійно відпрацьовувати розгортання озброєння", — наголосив він.

Військовий додає, що для мобільної вогневої групи набагато важче збити крилату ракету, адже така ціль летить швидко, а тому часу на її ураження мало.

"Проте наші колеги, дві інші мобільні вогневі групи, збили по одній ракеті. Думаю, ми також ракету знищимо, якщо вона пролітатиме в зоні нашого ураження, бо група у нас злагоджена, професійна і дружня", — додав він.

Мобільна вогнева група

Фото: Повітряне командування "Захід" Повітряних сил ЗСУ

Мобільні вогневі групи повітряного командування "Захід" працюють в цілодобовому режимі. За словами Жиравецького, військові аналізують дії ворога, визначають вірогідні маршрути ворожих цілей та прагнуть опинятися там, де ймовірність появи дронів найвища.

"Я, як командир, стежу за повітряною ситуацією на спеціальному планшеті, підтримую зв’язок з пунктом управління, спостерігаю та виявляю цілі. Стрілець і навідник ведуть вогонь з нашої зенітної установки ЗУ-23-2. Номери обслуги завжди готові зарядити установку боєкомплектом", — додає військовий.

Мобільна вогнева група

Фото: Повітряне командування "Захід" Повітряних сил ЗСУ

У прес-службі наголошують, що за результативну бойову роботу цей розрахунок мобільної вогневої групи був відзначений державними нагородами медалями "За військову службу Україні" та відзнакою Міністерства оборони України медаллю "Хрест доблесті".

Нагадаємо, 4 липня президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Головною темою стало виробництво засобів радіоелектронної боротьби та дронів в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2024 12:59