Федір Веніславський. Фото: "Медіацентр-Україна"

У Раді пояснили, чи можливі переговори України та Росії

Російська Федерація не виконує умови, щоб повернутися до переговорного процесу. Водночас країна-агресор регулярно маніпулює темою переговорів з Україною і публічно заявляє про нібито готовність до їх поновлення.

Таку заяву в інтерв'ю "РБК-Україна" зробив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський. Він відреагував на інформацію із західних ЗМІ про те, що партнери України можуть схиляти Київ до переговорів із Москвою, та розкрив позицію нашої держави щодо цього питання.

"З точку зору переговорів, про які говорять представники російського політикуму — вони постійно мріють про перемовини", — сказав Веніславський.

Нардеп наголосив, що керівництво Росії чудово усвідомлює, що не зможе досягти будь-яких політичних та військових результатів напередодні виборів президента РФ у березні 2024 року.

"Вони постійно публічно заявляють, що готові до перемовин, але Україна до перемовин не готова та не хоче", — зауважив Веніславський.

Рішення РНБО щодо переговорів з Росією

Веніславський також нагадав про рішення Ради національної безпеки та оборони України, яке було затверджене указом президента. У ньому відзначено неможливість проведення переговорів із російським диктатором Володимиром Путіним.

"Тому, безперечно, рішення РНБО є абсолютно адекватною політичною реакцією на ту неспровоковану агресивну війну, яку розпочала і веде росія проти нашої держави та метою якої є знищення нас, як нації, і нашої національної державності", — сказав він.

Які ще існують варіанти закінчення війни

Веніславський звернув увагу, що інший юридичний механізм закінчення широкомасштабної війни Росії проти України, окрім укладення "якогось мирного договору, учасниками якого зазвичай виступають сторони військового конфлікту, можливо, держави-гаранти, у міжнародному праві ще не винайдено".

"Тому з юридичної точки зору закон України про міжнародні договори України, Віденська конвенція про право міжнародних договорів власне і стануть тим юридичним підґрунтям, відповідно до якого буде укладено майбутню мирну угоду", — сказав нардеп.

Політик зазначив, що будь-яка війна неминуче завершується мирною угодою, в якій прописується відповідальність країни-агресора, відшкодування нею шкоди та притягнення її до відповідальності. Однак, наголошує Веніславський, президент у своїй формулі миру визначив чіткі орієнтири: війна може завершитися лише за повної деокупації всієї території України.

Веніславський додав, що позиція української влади "абсолютно точно" залишається незмінною, і Україна розглядає завершення війни лише виходом на державний кордон 1991 року, а будь-які переговори можливі лише після виходу на ці кордони.

Нагадаємо, за даними Bild, союзники України США та Німеччина мають стратегію, як схилити Київ до мирних переговорів з Російською Федерацією. При цьому на українське керівництво не буде чинитися дипломатичний тиск.

Також офіційні особи США та Євросоюзу в розмовах з українськими керівниками розпочали натякати на можливості проведення мирних переговорів з Росією для припинення війни. При цьому анонімні джерела медійників зазначили, що Україні доведеться від багато чого відмовитися, щоби досягнути угоди.

Деякі з таких розмов, які офіційні особи назвали делікатними, відбулися у жовтні під час зустрічі представників понад 50 країн, які підтримують Україну, включно з членами НАТО, на Контактній групі з питань оборони України.

Своєю чергою Володимир Зеленський відреагував на чутки про схиляння іноземними партнерами України до мирних переговорів з Росією. Глава держави різко відкинув таку можливість.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 21:34