Фото ілюстративне з відкритих джерел

Нова загроза американській допомозі Україні: у Конгресі США переговори зайшли в глухий кут

Переговори про безпеку американського кордону в Конгресі США між Демократичною та Республіканською партіями США зайшли у безвихідь. Це загрожує блокуванням нового пакету допомоги Україні.

Про це повідомив NBC News. Журналісти зазначили, що двопартійні перемовини щодо прикордонної політики зайшли в глухий кут через глибокі розбіжності між законодавцями.

Республіканці пообіцяли скасувати пакет допомоги Україні, якщо демократи не погодяться посилити закони США про надання притулку й умовно-дострокове звільнення в імміграційних процедурах.

Один із помічників демократів заявив, що його політична сила нібито готова йти на компроміси у питаннях кордону, але республіканці наполягають на "крайній політиці". Позиції Білого дому також розкритикував спікер Палати представників Майк Джонсон, який звинуватив президента США Джо Байдена в ігноруванні "занепокоєнь" республіканців.

"Є відсутність чіткої стратегії в Україні, шляху до розв’язання конфлікту або плану адекватного забезпечення відповідальності за допомогу, яку надають американські платники податків. Тим часом адміністрація постійно ігнорує катастрофу на нашому власному кордоні. Республіканці в Палаті представників вирішили, що будь-який додатковий пакет заходів щодо національної безпеки повинен розпочинатися з нашого власного кордону", — заявив Джонсон.

Раніше Financial Times писав, що суперечки в середині Євросоюзу ставлять під загрозу надання Україні пакету допомоги у 50 мільярдів євро. Остаточне рішення щодо бюджету країни-члени ЄС мають ухвалити на саміті 14-15 грудня. Суперечки всередині ЄС щодо допомоги Україні ставлять під загрозу ключові обіцянки Києву, які вони дали декілька місяців тому, коли потік американської фінансової та військової підтримки України зупинився через політичні розбіжності в Конгресі.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський мав намір звернутися до американських сенаторів у вівторок, 5 грудня, через захищену відеоконференцію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.12.2023 09:20