Фото: Донецька обр ТрО

У Раді пропонують віддавати виплати полонених їхнім сім’ям та посилити соціальний захист військових

У Верховній Раді зареєстрували законопроект щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб. 

У документі №9638 пропонується зберегти грошове забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили в полон, а також зниклих безвісти за особливих обставин та надати можливість отримувати ці виплати їхнім сім’ям.

"Це не поширюється на осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили місця служби", — зазначається у записці законопроекту.

До того ж пропонується:

  • уточнення порядку виплати грошової компенсації військовослужбовцям та поліцейським за невикористані дні відпусток;
  • уточнення порядку виплати грошової компенсації за невикористані дні відпусток у разі загибелі військовослужбовців та поліцейських;
  • удосконалення порядку виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Скільки грошей спрямувала держава на виплати військовим

За даними Міністерства фінансів, у 2023 році виплати військовим становили третину від загального бюджету країни та стали найбільшою статтею видатків. За період з січня по липень на утримання бійців спрямували майже 520 мільярдів гривень.

Після початку війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участь у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. Проте з лютого поточного року ці виплати скасували.

Нагадаємо, 30 червня президент України Володимир Зеленський підписав закон №9342 про доплати та відпустки військовослужбовцям під час воєнного стану. Документ передбачає відпустки та виплати строковикам, курсантам, доплати обмежено придатним, пораненим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.08.2023 16:07