Фото ілюстративне. Джерело: Трускавецька міська рада

У Раді пропонують вручати повістки електронною поштою та рекомендованим листом

У Верховній Раді розглядають можливість вручення повісток військовозобов'язаним через електронну пошту та рекомендованим листом.

Про це заявив народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки України Федір Веніславський в інтерв'ю "РБК-Україна". За його словами, уже розробляють відповідний законопроект.

"Ми плануємо прописати можливість вручення повістки не лише особисто під розписку, але і через електронну пошту та рекомендованим листом. Тобто сповіщення про надходження рекомендованого листа надходить до поштової скриньки, а уже сам лист з повісткою мають видати людині особисто в руки відповідними представниками поштових служб. Це так звана публічна повістка", — пояснив він.

Веніславський підкреслив, що в Україні вже фактично діє електронний кабінет військовозобов'язаних та призовників, який буде містити усі ідентифікаційні дані.

"Ці норми мають спростити отримання повістки та не дозволяти людям зловживати тим, що він нібито не отримує повістку і не порушує закон. Також ми прописуємо, що повістки можуть вручатися не лише представниками ТЦК, але і через органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади – щоб уточнити повноваження всіх органів публічної влади у питаннях мобілізації", — зазначив він.

За його словами, зараз у чинному законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію вже передбачено, що ці органи беруть участь у мобілізаційних заходах, але "на практиці вони дуже часто уникають цих своїх обов'язків". Також посадовець наголосив, що ці норми є в законопроекті, який ще напрацьовується.

"Він ще не зареєстрований. Дискусії ще продовжуються. Проте є всі шанси зареєструвати цей документ у фінальному вигляді вже до кінця цього тижня", — додав він.

Нагадаємо, у Києві планують виплачувати по 30 тисяч гривень жителям міста, які будуть мобілізовані до Збройних сил України. На виплату зможуть розраховувати ті кияни, яких призвуть на службу у грудні та пізніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 19:22