Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Росії "записують в екстремісти" будь-кого, хто не згодний із політикою Кремля, — ISW

Кремль збільшує кримінальні переслідування та стримування внутрішньої опозиції. Задля цього в Росії розширюють офіційне визначення екстремізму в межах поточних політичних зусиль.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Нещодавно МВС Росії опублікувало проект нової російської антитерористичної стратегії, в якому встановлюються правові визначення понять "русофобія" та "ксенофобія", а також змінюються визначення понять "радикалізм", "протидія екстремізму" та "суб’єкти протидії екстремізму».

Ці визначення значно розширюють можливості Кремля щодо кримінального переслідування будь-кого, хто виступає проти його політики, класифікуючи внутрішню опозицію за низкою туманних і широких визначень.

Опозиція до поточних дій та структури російського уряду визначатиметься як етнічна нетерпимість щодо росіян, які підтримують політику Кремля і війну проти України.

Кремль також, імовірно, прагне використати ці визначення та подальше судове переслідування, щоб заслужити прихильність російських ультранаціоналістів, вважають в ISW.

"Кремль, ймовірно, схилятиметься до наративів та ідеологій, які сприяють внутрішньому націоналізму, щоб створити інформаційні умови для своїх тривалих військових дій в Україні та своєї майбутньої ворожості до інших держав, які Кремль вважає "русофобськими", — зазначили аналітики.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Росія та Північна Корея прагнуть посилити співпрацю в судовій сфері.
  • Офіційні особи Курської області призначили критично налаштованого російського мілблогера на посаду радника в регіональному уряді, ймовірно, як частину ширших зусиль Кремля заспокоїти критичних коментаторів, надавши їм певні репутаційні поступки в обмін на їхню підвищену інформаційну лояльність.
  • Українські війська 22 липня завдали ударів із безпілотників по російській нафтовій інфраструктурі в Краснодарському краї та військовій авіабазі в Ростовській області.
  • Грузинська влада оголосила в розшук приблизно 300 громадян Грузії, які служили добровольцями в Грузинському легіоні разом з українськими силами.
  • Російські війська нещодавно просунулися поблизу Вовчанська, Сіверська, Торецька та Донецька.

Нагадаємо, що, за інформацією Генерального штабу Збройних сил України, від початку повномасштабного вторгнення Росія вже втратила майже 569 тисяч своїх військових. За минулу добу ця цифра зросла приблизно на 1 220 мертвих окупантів. Окрім того, рашисти залишили на полі бою велику кількість знищеної українськими воїнами техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.07.2024 10:18