Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

У Румунії зафіксували сильний землетрус

У вівторок, 14 лютого, у Румунії стався сильний землетрус. Підземні поштовхи були відчутні на південному заході країни.

Про це повідомляє Європейський-середземноморський сейсмологічний інститут.

За даними інституту, сила підземних поштовхів сягнула 5,6 бала. Епіцентр землетрусу був розташований за 9 км на північний захід від міста Тиргу-Жіу, яке розташоване на південному заході країни в провінції Валахія.

Повідомляється, що поштовхи відчувалися у сусідніх країнах. До того ж, за даними ЗМІ, деякі будівлі в Румунії зазнали пошкоджень через сильний землетрус. Зазначається, що була серія повторних поштовхів.

Землетруси у Туреччині

Вранці 6 лютого Туреччину сколихнув землетрус магнітудою 7,8. У центрі села Тепехан району Хатай Алтинозю утворився розлом глибиною 30 метрів. Судячи з фото, які з'явилися в мережі, він розділив оливковий сад площею 35 гектарів.

Президент країни Реджеп Таїп Ердоган оголосив тримісячний надзвичайний стан у десяти провінціях, які найбільше постраждали від землетрусу. У країні також оголосили семиденну жалобу у зв'язку з трагедією.

Відомо також, що внаслідок землетрусів у Туреччині геологічний щит зрушився на три метри. Загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів. Президент Національного інституту геофізики та вулканології Італії (INGV) Карло Дольоні пояснив, що "це ніби Туреччина зрушила на південний захід". За словами Дольоні, загальна величина розлому склала щонайменше 150 кілометрів, "все сталося за кілька десятків секунд".

Нагадаємо, раніше українське посольство в Туреччині розшукало шістьох українців, які не виходили на зв‘язок після землетрусу. У деяких зруйноване житло.

10 лютого ЗМІ повідомляли, що з-під уламків будівлі в Іскендеруні вдалося врятувати українку Олену Акгьоль разом із її сином Юкселем. Спершу фахівці витягли з-під уламків хлопчика. Згодом у завалах відкрився отвір для порятунку. З нього вдалося врятувати Олену за допомогою ретельної операції. Жінку з сином передали лікарям. Відомо, що стан їхнього здоров’я задовільний.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.02.2023 16:13