Олена Шуляк. Джерело: "Слуга народу"

У "Слузі народу" назвали "повним провалом" роботу щодо підтримки переселенців

Державна політика щодо підтримки переселенців "фактично повністю провалена". Не отримавши допомоги з житлом, люди "просто повертаються в окупацію".

Про це заявила голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк у коментарі на слова омбудсмена Дмитра Лубінця про те, що в Україні стає менше переселенців.

Шуляк зазначила, що головна потреба внутрішньо переселених осіб — власне житло. За її словами, допомогти мали би дві державні програми — "єОселя" та "єВідновлення", які навіть синхронізовані між собою.

Однак, за її словами, перша програма майже недоступна переселенцям через умови, а на другу 2025 року не передбачено державного фінансування — лише "відносно невеликі кошти" від міжнародних донорів. Крім того, як зауважила Шуляк, мешканці окупованої території не можуть отримати виплати за програмою "єВідновлення".

Голова партії "Слуга народу" додала, що тим часом Росія розгорнула масштабну інформаційну кампанію, запропонувавши по 45 тисяч рублів компенсації за квадратний метр зруйнованого житла.

Напередодні омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що в Україні зменшується кількість переселенців, оскільки вони, за його словами, повертаються на тимчасово окуповану територію й у прифронтові міста. Лубінець зазначив, що таке рішення люди ухвалюють через соціально-економічні труднощі на новому місці. Він також наголосив, що існує дистанція між переселенцями та місцевими мешканцями.

Нагадаємо, в серпні прес-служба Міністерства соціальної політики України повідомляла, що в Україні з'явиться субсидія на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб. Проте, щоб її отримати, потрібно мати офіційний договір про оренду житла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.10.2024 08:20