Фото ілюстративне. Джерело: МОК

У SPRAVDI пояснили, чому неможливе олімпійське перемир'я між РФ та Україною

Олімпійське перемир'я між Україною та Російською Федерацією неможливе через цинічність і підступність Москви. Історія пам'ятає неодноразові порушення Кремлем будь-яких домовленостей.

Про це у Telegram-каналі повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

У Центрі нагадали, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав сторони російсько-української війни до перемир’я на час літньої Олімпіади в Парижі у період з 26 липня по 11 серпня. З аналогічними закликами раніше зверталися президент Франції Еммануель Макрон та папа Римський Франциск.

Як зазначає СтратКом, олімпійське перемир’я — гарна і давня традиція, яка бере початок з античних часів. Ще у 1993 році Генасамблея ООН рекомендувала дотримуватися перемир’я у період, що починається за сім днів до відкриття і завершується через сім днів після закриття кожної Олімпіади.

"Україна шанує олімпійські традиції. Ба більше, наша країна ніколи не розв'язувала за власної ініціативи збройних конфліктів та завжди прагнула жити в мирі з усіма країнами", — заявили у Центрі стратегічних комунікацій.

В Українському відомстві переконані, що олімпійське перемир'я з Росією  неможливе, тому що:

  • Сучасна Росія не раз вдавалася до агресії під час, або невдовзі після Олімпійських змагань: напад на Грузію під час відкриття літніх ігор в Пекіні у 2008-му; агресія проти України під час зимових ігор в Сочі у 2014-му; повномасштабне вторгнення невдовзі після завершення зимових ігор у Пекіні у 2022-му.
  • Москва і не думала дотримуватися олімпійського перемир’я у 2024 році. Вже декілька тижнів російські війська посилено намагаються прорвати українську оборону, атакують бомбами та ракетами українські міста.
  • Олімпійське перемир’я не буває одностороннім. Україна змушена оборонятися, попри бажання миру та повагу до олімпійських принципів.

Як відомо, Олімпіада-2024 відбудеться у Франції з 26 липня по 11 серпня. Україну представлятиме найменша кількість спортсменів в історії на Олімпійських іграх. Перед цим антирекорд зафіксували в Токіо 2021 року (155 атлетів). Найбільше представництво Україна матиме у легкій атлетиці — 25 спортсменів.

Нагадаємо, 21 липня Папа Римський Франциск закликав держави, які перебувають у стані війни, укласти перемир’я на час Олімпійських ігор в Парижі. З відповідною промовою глава Ватикану виступив під час молитви "Ангел Господній" на площі Святого Петра.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2024 14:35