Михайло Подоляк. Джерело: Офіс президента України

У Зеленського назвали п’ять факторів, чому необхідна поразка Росії, а не перемир'я

Україна прагне сталого миру через поразку Російської Федерації, а не тимчасового фіктивного перемир’я. І на це є п'ять вагомих факторів і причин.

Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Варто пам'ятати, що справжнього миру не можна досягнути ціною поступок агресору, які лише розпалюють його апетит. Інакше — тільки шлях до катастрофи", — зазначив він.

П’ять факторів, чому Україні важлива поразка Росії

Перше. За словами Подоляка, наразі не існує гарантій, які би завадили Росії відновити бойові дії в будь-який момент після укладення фіктивного перемир’я. До того ж саме так і вчинить Росія, якщо її не покарати за масові злочини та руйнацію міжнародного права.

Друге. ⁠Росія у випадку перемир’я, безумовно, отримає стратегічну перевагу, поводитиметься на глобальних ринках ще більш зухвало.

"Точно сформує активну мережу країн-провокаторів, які розпочнуть активніше дестабілізувати регіони. Кремль також використає цей час для переозброєння й підготовки до нового етапу агресії чи агресій", — зазначив Подоляк.

Третє. ⁠Тимчасове перемир’я абсолютно зафіксує окупацію з боку Росії частини українських земель і затвердить у світовому порядку право агресора на анексію територій військовим шляхом. Це буде вкрай насичена мілітарна зона.

"А "право сильного" та "право на загарбницьку війну" стануть ключовими елементами зовнішньої політики", — констатував радник керівника Офісу президента України.

Четверте. Обов’язковою умовою перемир’я стане відмова України від вступу до НАТО.

"Це дасть Росії надію та можливість утримувати Україну у своїй орбіті впливу. І це позбавляє будь-якого сенсу такі концепції, як "суверенітет" і "суб’єктність". Це абсолютний нонсенс для сучасного світу", — пояснив Подоляк.

П'яте. ⁠Справжнє відновлення України (території, інфраструктури, якості життя громадян) можливе лише за умови повернення контролю над територіями. Тимчасове припинення бойових дій не зупинить страждання мільйонів українців, які залишаються під окупацією, не дасть біженцям мотивацію повернутися з-за кордону, не зможе привабити інвесторів.

"Ще раз: мільйони громадян, у яких просто зараз Росія краде майно, житло, бізнеси, не зможуть повернутися", — підсумував він.

Нагадаємо, в інтерв’ю журналістам міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що в неділю, 16 червня, робота над текстом спільної декларації Глобального саміту миру завершена, наприкінці заходу президенти оголосять про схвалення резолюції. Вона буде відкрита до приєднання іншими країнами й після завершення саміту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.06.2024 13:40