Дмитро Кулеба. Джерело: МЗС

Роботу над спільною декларацією на Саміті миру завершено: Кулеба розповів, чи враховані всі принципові позиції України

У неділю, 16 червня, робота над текстом спільної декларації Глобального саміту миру завершена, наприкінці заходу президенти оголосять про схвалення резолюції. Вона буде відкрита до приєднання іншими країнами й після завершення саміту.

Про це заявив в інтерв’ю журналістам міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ми вже знаємо, що декілька країн проходять внутрішній аналіз спільного комюніке та планують приєднатися до нього, хоча не є зараз на саміті. Текст збалансований, всі наші принципові позиції, на яких наполягала Україна, враховані", — наголосив очільник українського МЗС.

Своєю чергою, в Офісі президента розповіли, що саме обговорюватиметься на другий день саміту миру, який проходить у Швейцарії.

"Сьогодні, 16 червня, продовжуємо роботу на саміті миру. Працюємо над дорожньою картою щодо важливих питань безпеки", — написав Андрій Єрмак у своїх соціальних мережах.

Як відомо, головне питання на саміті миру - врегулювання війни в Україні. За підсумками заходу, згідно проекту комюніке, який опинився у розпорядженні журналістів, учасники задекларували три важливі моменти:

  • повернення ЗАЕС під контроль України;
  • свободу судноплавства та доступ до морських портів Чорного й Азовського морів;
  • звільнення всіх військовополонених та повернення всіх депортованих, зокрема, дітей до України.

Нагадаємо, що, за інформацією західних медіа, в підсумковій декларації Глобального саміту миру, який триває у Швейцарії, наголосять на вині Росії, яка розпочала повномасштабну війну проти України. Це спричинило масштабні людські страждання та руйнування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.06.2024 12:35