У США проголосували резолюцію про трибунал для Путіна

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США закликав президента США підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Відповідну резолюцію вже проголосували.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Перед голосуванням конгресмени заслухали генерального прокурора України Андрія Костіна, а також на власні очі побачити воєнні злочини РФ.

"Тож я вважаю спеціальний трибунал доречним", — сказав Маккол.

Один із її авторів конгресмен-демократ Білл Кітінг зазначив, що резолюція є одним із документів, які мають вирішальне значення для притягнення російського уряду за порушення прав людини.

"Я особисто вважаю, що міжнародний спеціальний трибунал, створений більшістю голосів Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй, надає легітимності та авторитету трибуналу щодо цього", — сказав Кітінг.

У резолюції конгресмени наголошують на порушенні Росією статей Статуту ООН та наголошують, що "безпрецедентне повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну досягло критичної точки, що вимагає негайних і рішучих дій з боку міжнародного співтовариства".

Згідно з резолюцією, Палата представників вважає, що окремі лідери РФ є винними у вчиненні злочину агресії проти України, і це вимагає належного судового рішення міжнародним співтовариством. Конгресмени закликали президента США вжити всіх доступних заходів для підтримки створення спецтрибуналу для злочинів агресії проти України.

Нагадаємо, Європейський Союз та країни "Великої сімки" обговорюють спеціальний трибунал для Росії за злочини проти України. Нові рішення можуть бути прийняті вже 7 липня на зустрічі в Токіо.

У вересні 2022 року президент Володимир Зеленський утворив робочу групу, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

У квітні Молдова приєдналася до країн, які працюють над створенням Спеціального трибуналу для Росії. Згодом це зробила й Північна Македонія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.05.2023 08:59