Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У США тестують першу в світі "розумну" автодорогу

У Сполучених Штатах Америки почали будувати першу "розумну" автомобільну дорогу. Роблять це з метою зменшення кількості заторів, аварій та покращення ефективності управління дорожнім рухом.

Як повідомляє видання Axios, система автомобільних доріг між штатами зробила революцію в транспорті в 1950 та 60-х роках. Проте легковики та вантажівки стають розумнішими, а отже, дороги також повинні розвиватися у цьому напрямку.

Зазначається, що ці технології, які належать компанії Cavnue, мають змогу надати важливу інформацію автоматизованим і напівавтоматичним транспортним засобам. Вони можуть зробити дороги безпечнішими, ефективнішими та зменшити кількість заторів.

"Наразі така технологія надає інформацію про дорожній рух, погоду, вибоїни, перешкоди та інші дорожні умови в Департаменті транспорту штату Мічиган в режимі реального часу", — додає видання.

Розумна дорога надаватиме транспортним засобам важливу інформацію про ситуацію на дорозі за два-три кілометри попереду поза зоною видимості датчиків, які встановлені на авто.

"Така система може підвищити впевненість у безпечності розгортання на автодорогах повністю безпілотних легковиків і вантажівок", — зазначив генеральний директор Cavnue Тайлер Дювалл.

Видання наголошує, що ця технологія працює наступним чином: технологічні опори, які розташовані через кожні 200 метрів уздовж "розумних" доріг, містять в собі сенсорну панель, обчислювальну панель і сучасне комунікаційне обладнання.

Така система може бачити та миттєво ідентифікувати стоячий транспортний засіб, аварію, тварину чи будь-яку іншу потенційну небезпеку на дорозі. Таким чином це може допомогти водіям, людям чи роботам заздалегідь підготуватися до уповільнення руху, зменшуючи затори та викиди.

Варто зазначити, що не всі транспортні засоби можуть "розмовляти" з придорожньою інфраструктурою. Cavnue розраховує на те, що половина автомобілів матиме певний рівень автоматизації до початку 2030-х років. 

Нагадаємо, у березні видання Motor1.com повідомляло, що, згідно з даними Американської асоціації автомобілістів, у 2024 році 66% людей бояться автономних транспортних засобів. Ще у 2022 році лише 55% людей недовіряли таким транспортним засобам, а вже 2023-го 68% опитаних бояться безпілотних автівок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 05.07.2024 03:19