Фото: Pixabay

У The Wall Street Journal дізнались, скільки F-16 отримає Україна до кінця року

Україна, ймовірно, не отримає повної ескадрильї винищувачів F-16 до кінця 2024 року. Таку кількість літаків Повітряні сили матимуть до весни чи літа наступного року.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, США переорієнтовують підготовку українських пілотів F-16 з досвідчених льотчиків на молодших курсантів. Таке рішення може відсунути на багато місяців термін, коли Київ отримає повну ескадрилью літаків.

У США пояснюють, що таке рішення було ухвалене через нестачу досвідчених українських пілотів зі знанням англійської мови. Окремі посадовці також заявили, що молодші кадети, на думку США, будуть більш відкритими до західного навчання.

Навчання українських пілотів проходить у трьох різних місцях: на базі Морріс в Аризоні, на військовій авіабазі Данії в Скрідструпі, яку нещодавно закрили. За інформацією WSJ, наразі курси пройшли з десяток пілотів, 11 з них вже літають в Україні. Як зазначає західний чиновник, деякі пілоти, які почали навчання в Данії, не пройшли програму.

Поінформовані джерела WSJ зауважують, що Київ, ймовірно, не матиме повної ескадрильї F-16 (20 літаків і 40 пілотів, які ними керуватимуть) щонайбільше до весни чи літа наступного року.

За словами чиновника, знайомої з програмою, вісім українських курсантів, які у 2023 році вивчали базові навички польоту на реактивному навчально-тренажерному літаку Alpha Jets у Франції, минулого місяця почали навчання на винищувачах F-16 у Румунії. Ще вісім досвідчених пілотів зараз завершують навчання на F-16 в Аризоні та прибудуть в Україну на початку 2025 року.

Нагадаємо, раніше Генеральний штаб Збройних сил офіційно заявив, що один із винищувачів F-16 зазнав катастрофи. Це трапилося під час відбиття російської атаки.

Своєю чергою у Сполучених Штатах вважають, що український винищувач F-16 навряд чи був збитий дружнім вогнем з комплексу протиповітряної оборони Patriot. Більш ймовірними причинами є помилка пілота чи технічна несправність літака.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.10.2024 10:03