Фото: proagro.com.ua

У Туреччині стартували переговори про продовження "зернової угоди"

У Стамбулі почалися переговори про продовження "зернової угоди". Вони триватимуть найближчі два дні.

Про це повідомляє видання Yenisafak.

У зустрічі беруть участь заступники міністрів оборони Туреччини, України та РФ, а також представники ООН.

"Сьогодні в Стамбулі почалася зустріч заступників міністрів оборони Туреччини, Росії, України та представників ООН. Ми продовжуємо наші переговори, щоб гарантувати, що ця угода не зупиниться і збережеться стабільність", — заявив міністр турецького оборонного відомства Хулусі Акар.

Зауважимо, що у рамках "зернової угоди" Україна не веде прямих переговорів з росією. Наша країна обговорює питання з Туреччиною та ООН.  А ті вже ведуть окремі переговори з РФ.

Зернова угода: що відомо

Через тероризм росіян у Чорному морі було заблоковано продаж українського зерна. Внаслідок цього низка країн опинилися на межі голоду, а вартість продовольства у світі значно зросла. У зв'язку з цим у липні 2022 року за посередництва Туреччини Росія та Україна уклали угоди з ООН  про відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти  "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". Представники Росії, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів, у рамках цієї угоди.

У березні поточного року міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угоду про роботу цього коридора було продовжено на 120 днів, тоді як рашисти заявили, що вони погодили це лише на 60 днівТакож країна-агресорка пригрозила розірванням домовленості, якщо не будуть виконані її вимоги. 

Водночас Росія свідомо гальмує процес перевірки суден. Так, 17 квітня у Чорному морі Російська Федерація заблокувала близько 50 суден з українським зерном. Також Чорноморський зерновий коридор вкотре був призупинений 26 квітня російською стороною.

У Центрі стратегічних комунікацій вважають, що Росія зловживає своїми повноваженнями в межах зернової ініціативи для навмисного гальмування трафіку суден, підтримуючи режим напівблокади. Москва висуває неприйнятні умови (скасування важливих санкцій) для пролонгації зернової ініціативи.

Нагадаємо, 5 травня у Туреччині відбулися технічні переговори щодо Чорноморської зернової ініціативи. Однак сторонам не вдалося досягти угоди про допуск нових суден для транспортування зерна з України

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.05.2023 18:25