Фото: Pixabay

У Євросоюзі запускають механізм, який регулюватиме штучний інтелект: подробиці

У Європейському Союзі 2 лютого досягли угоди щодо Акту про штучний інтелект. Він стане першим у світі механізмом обов’язкового регулювання цієї сфери.

Про це повідомляє Politico.

Згідно з погодженим проектом, майбутній Акт про штучний інтелект заборонить або обмежить застосування цієї технології в певних сферах, а також розробники будуть зобов'язані дотримуватись стандартів прозорості та стрес-тестування.

За даними Politico, Євросоюз є першим, хто погодив запровадження обов'язкових правил для технологій штучного інтелекту. Рішення заступників послів держав-членів європейської спільноти передує попередній згоді трьох ключових євроінституцій, про яку оголосили у грудні.

Подальше погодження Акта про штучний інтелект, як зазначає джерело, постало перед опором найбільших економік ЄС — Німеччини та Франції. Ці країни побоювались через падіння конкурентоспроможності своїх компаній, та Австрії, яка висловлювала заперечення щодо положень про захист даних.

Politico наголошує, що зрештою, опір трьох країн вдалось подолати запевненнями, що Єврокомісія зробить офіційні заяви щодо проблемних для них питань, адже саме вона відповідатиме за втілення Акта про штучний інтелект.

За попередніми даними, Акт все ще потребує офіційного схвалення Європейського парламенту, де досі тривають дискусії про його найбільш неоднозначні положення — зокрема про технологію розпізнавання облич. Зрештою  голосування у Європарламенті може відбутись у квітні після погодження на рівні комітетів.

Раніше президент компанії Microsoft Бред Сміт заявив, що найбільшою проблемою штучного інтелекту є глибинні фейки. Вони викликають найбільше занепокоєння у даних технологіях.

Також штучний інтелект спрогнозував майбутнє, яке на нас чекає у 2123 році. Так, є велика ймовірність, що за цей час звичні речі зміняться до невпізнання.

Нагадаємо, в Україні стартував пілотний проект з використання штучного інтелекту в медицині. Першим містом, де його застосовують, стала Одеса. Йдеться про проект з телемедицини BrainScan.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 02.02.2024 21:10