Фото: Офіс президента України

У Зеленського розповіли, на яких концепціях повинні базуватись мирні переговори з РФ

Україна готова до переговорів з російськими окупантами щодо завершення війни. При цьому усі базові пункти цього процесу повинні базуватись на нормах міжнародного права.

Таку заяву зробив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, пише Radio NV.

Посадовець наголосив, що Україна не є країною агресором і не починала цю війну. І, як зазначає Подоляк, для того, щоб правильно себе позиціювати, Київ говорить про те, що готовий до переговорного процесу. 

"Російська пропаганда витрачає багато коштів на те, щоб створити враження, на кшталт "війна йде, але ми готові до переговорів, Україна не готова до переговорів". Ні, Україна готова до переговорів — це головний пункт", — йдеться у заяві Подоляка.

Радник глави Офісу президента також повідомив, на яких підставах  і за яких умов йтимуть переговори.

"І тут Україна чітко говорить: "Так, давайте ввести переговори на умовах, які спираються на міжнародне право як концепцію". І головне з цієї концепції — це територіальна цілісність і суб'єктність, суверенітет держави. І тоді третє: для того, щоб переговори були ефективними, не абстрактними, не такими, як хоче РФ — наприклад, "заморозьмо на певний час конфлікт, після цього ми перебудуємо свій ВПК і з новими силами підемо на наступний етап війни", — резюмував Михайло Подоляк.

Раніше в українському Міністерстві закордонних справ пояснили позицію Києва щодо переговорів з Російською Федерацією. При цьому у відомстві вказали на два важливі фактори.

Нагадаємо, президент Чехії Петр Павел переконаний, що без Росії та Китаю за столом переговорів неможливо досягти будь-яких мирних переговорів щодо війни в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.07.2024 22:54